“Запазете простото в бизнеса си”, посъветва собствениците на компании у нас Ян Скварил, директор "Управленско консултиране" в Делойт България, в интервю за Profit TV.

Всичко трябва да е в една страничка и да е просто, смята Скварил. Това се отнася както за управленски отчет, така и за документите за управление на клиенти и служители.

“Решението на собственика да се отдръпне от оперативното управление на бизнеса и да се занимава само с развитието в стратегически план пък е нещото, което е все още малко наблюдавано у нас”, смята Скварил.

Що се отнася до публичните компании експертът обясни, че тук има още какво да се направи. Като пример той посочи, че информацията от листваните на борсата компании е минимално изискуемата според закона.

В същото време голяма част от информацията е насочена към миналото.

Правилното би било да се обявяват бъдещите намерения, основните проекти и да се предоставя не само финансова информация, като, например, за текучеството във фирмата.

“Това е важно, защото задържането на качествените хора е един от водещите показатели за бъдещето развитие на компанията”, смята още Скварил.