Инвестиционният посредник Делтасток АД обявява подписването на договор за стратегическо партньорство с румънския инвестиционен посредник Карпатика Инвест. Карпатика Инвест е основан през 1996 г. като част от финансова група Карпатика, която управлява още: Търговска банка Карпатика, Застрахователните компании Карпатика Асиг и Карпатика Лайф, Доверително управление Карпатика Асет Мениджмънт и др. Днес инвестиционният посредник, с капитал от 13 680 800 румънски леи, е един от топ 10 брокерите в Румъния, по данни на румънската фондова борса. Това се казва в официално прессъобщение на Делтасток.

Сключеното стратегическо партньорство между двете компании води до разширяване портфолиото от услуги на всяка от тях. Клиентите на Делтасток вече ще имат възможност за пълен достъп и до Букурещката фондова борса, докато търгуващите през Карпатика Инвест ще могат да търгуват валута (форекс), злато, сребро и договори за разлики върху акции, индекси, борсово търгувани фондове (ETF) суровини и петрол с Делтасток на повече от 20 финансови пазари и фондови борси в Европа, САЩ, Азия и Австралия.

Владимир Кисьов, мениджър на отдел „Бизнес развитие" в Делтасток АД, е убеден, че партньорството между двете компании е от взаимен интерес за тях, поради очаквания синергетичен ефект при комбиниране познаването особеностите на румънския пазар от страна на Карпатика Инвест и опитът на българския посредник. Той изразява още увереност, че сключеното партньорство ще спомогне за бързото нарастване на пазарния дял на Делтасток АД в Румъния.

Адриан Чиудин, мениджър на отдел „Капиталови пазари" в Карпатика Инвест, определя като най-важното в сключеното стратегическо партньорство възможността, която румънската компания получава да предложи на своите клиенти опцията да търгуват с нови инструменти, с което да диверсифицират своите инвестиционни портфейли.