„Логично е да има консолидация сред инвестиционните посредници". Това обяви пред Profit.bg Димана Ранкова, заместник-председател на КФН, ръководещ Управление "Надзор на инвестиционната дейност".

„Бройката на посредниците в момента е голяма и няма хляб за всички," каза още Ранкова.

Към края на декември 2008 г. общият брой на инвестиционните посредници е 90, от които 26 са банки.

От небанковите посредници 26 дружества са с пълнен лиценз (т. е. лиценз за извършване на сделки за собствена сметка) и 38 - са с частичен лиценз (т. е. лиценз за извършване на сделки за чужда сметка и управление на портфейл).

До момента КФН е получило 318 нотификации от ИП от държави членки, които възнамеряват да извършват дейност на територията на България, както и 3 броя нотификации от ИП, които възнамеряват да извършват дейност на територията на страната чрез създаване на клон при условията на свобода на установяване.

Процедурата е доста улеснена и това ще позволи на чуждестранни посредници да навлязат в бизнеса у нас, сподели още Ранкова.

Припомняме, че през изминалата седмица стана ясно, че Бора Инвест е отправил искане за връщане на лиценза си за дейността пред Комисията за финансов надзор.

В следващите седмици от посредника ще изпратят писма до клиентите си на адрес. В тях те ще ги уведомят за случващото се. Двата варианта са прехвърляне на активите в друг посредник или те да останат по подсметка в ЦД.