Имаме намерение до три години да качим "Булгаргаз" на Българската фондова борса, съобщи пред журналисти Любомир Денчев, главен изпълнителен директор на фирмата. Дружеството все още е в забранителния списък за приватизация и не са предприети никакви действия за изключването му от този списък, уточни той, цитиран от БТА.

"Булгаргаз" ще наеме фирма - финансов консултант, която да търси начини за финансиране на дейността на компанията, каза още Денчев. По думите му фирмата може да пусне на фондовата борса между 20 и 30 процента от акциите си, като част от тях могат да се търгуват след време и на Лондонската фондова борса.

"Булгаргаз" ще намали подаването на природен газ към топлофикациите, които не намалят дълговете си към компанията до нивото от есента на 2006 г. Към момента топлофикациите дължат на "Бургаргаз" 203 милиона лева, от тях 150 милиона лева се падат на Столичната топлофикация.

Денчев допълни, че фирмата е в преговори с "Топлофикация"-София, като целта е да се получи разсрочване на този 150-милионен дълг. От компанията не коментираха появилите се медиите слухове, че "Булгаргаз" ще поиска от септември увеличение на цената на природния газ с 10 процента. Фирмата има намерение да изгражда мрежа от метанстанции и още тази есен ще бъдат предприети мерки в тази насока. Една метанстанция струва около 100 хиляди лева, уточни Денчев.

"Булгаргаз" ще започне да изгражда преносна мрежа в по-слабо развитите икономически райони на страната. Най-напреднал е проектът за Силистра, към който ще бъде пуснато трасе от Добрич, което ще бъде дълго около 80 км. и ще струва приблизително 11 милиона лева по предварителни оценки.

Други подобни райони са Златица и Пирдоп, Видин, Родопите. В Силистра е възможно след три, три и половина години да има домакинства на природен газ, ако всичко върви нормално, каза още Денчев.

"Булгаргаз" води предварителни преговори с водещи европейски газови компании за сътрудничество.