Дружба АД (

)отчете 341 хил. лв. загуба за първото полугодие на 2008 г. при 319 хил. лв. печалба отпреди 12 месеца. Това се вижда в представения по-рано днес отчет на дружеството от Разград.

С 23.5% на 4.01 млн. лв. намаляват нетните приходи от продажби в края на този юни спрямо същия период на миналата година. Разликата се дължи основно на корекцията при постъпленията от пласирана продукция, които цифри се променят от 5.03 млн. лв. на 3.34 млн. лв. Общите приходи от дейността за това полугодие са 4.04 млн. лв. при 5.27 млн. лв. година по-рано.

Свиване отчитат от компанията и при разходите по икономическите елементи. Разликата е от минус 11.4% на последните 4.25 млн. лв. Общите разходи за дейността към 30 юни 2008 г. са 4.38 млн. лв. спрямо 4.91 млн. лв. за същия период на 2007 г.

На 28/29 май 2008 г. е проведен сертификационен одит на Дружба АД от одитор на VW Group по VW-стандарт. Резултатът е получаване на рейтинг „В” за всички производства (бутала, бутални болтове, бутални пръстени), който дава възможност на фирмата да бъде евентуален доставчик на резервни части за VW Group, съобщават от компанията.

Произвежданата от дружеството продукция е изключително ресурсоемка и енергоемка. Отчитайки тенденциите на ръст на цените на международните пазари, от които фирмата доставя 80% от необходимите материали и суровини за производството си, завишението на ел.енергията за производство с над 24% и природния газ с 5%, рентабилността на произвежданата продукция намалява драстично, се казва в доклада на Дружба АД.

Дружеството се обвързва с все повече кредити поради недостига на оборотни средства и поради необходимостта да поддържа и развива високотехнологично ниво на производство, машини и оборудване, без които нито един западен автомобилостроител не би изявил желание за съвместна работа.

Натискът на пазара на труда за нива на заплащане, доста над възможностите на работещите, липсата на квалифицирани специалисти за машиностроенето, липсата и на стратегия в държавата за развитие и обучение на кадри в автомобилостроенето прави все по-трудна работата на предприятията от бранша.

Според компанията се намаляват възможностите им да се конкурират с други подобни от региона дружества, намалява се все повече възможността за развитие на автомобилостроене в страната – отрасъл, към който се стремят навсякъде, който развива всички клонове на икономиката на една страна и който е изключително печеливш.

Днес не се сключиха сделки с акциите на Дружба АД на фондовата борса. Вчера се изтъргуваха 33 лота, като средната им цена се установи на 30 лв.