Дружество на Каолин пусна соларната централа

2017
Дружество на Каолин пусна соларната централа

Днес, 24 август, официално бе пуснат в експлоатация първият етап на фотоволтаичната електроцентрала на „Солапро" в с. Янково, Шуменско. Първият етап от проекта „North-East 1" е с инсталирана мощност 338 kWp (киловатпика), съобщиха за Profit.bg от компанията.

Централата вече успешно е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на електроразпределителното дружество. Пълната мощност на централата ще бъде въведена в експлоатация до края на годината. Цялата централа „North-East 1" е с номинална мощност 2404 kWp и ще бъде най-големият фотоволтаичен парк у нас.

За изграждане на първи етап са използвани 8 064 тънкослойни фотоволтаични модула. Металните конструкции, носещи модулите, са разположени на първия етап в 13 редици. Соларната централа не е построена върху земеделски земи, а върху индустриален терен, на който преди разчистването са били разположени изоставени стопански сгради и оранжерии. По този начин съоръжението не отнема от съществуващия земеделски фонд, а на практика рекултивира изоставен стопански терен. Рекултивирането на изоставени и замърсени индустриални терени е част от мисията на компанията, като този подход ще бъде приложен и при останалите проекти.


Централата в Янково се изгражда с тънкослойни фотоволтаични панели, произведени от „Соларпро" във фабриката в Силистра. Компанията е единствената в България, която затваря пълния цикъл на производство на фотоволтаични панели. Компонентите на централата са предимно български, всички подизпълнители са местни компании, което осигурява нови директни и косвени работни места в района на Североизточна България.

Фотоволтаичните панели на „Соларпро" са от типа тънкослойни аморфно-силициеви панели. Основно предимството на тази технология е, че тя изисква много по-ниска инвестиция на единица инсталирана мощност, в сравнение с другите разпространени соларни технологии, като осигурява висок добив. Друго предимство е, че тънкослойните аморфно-силицеви панели работят добре и при слаба интензивност на слънчево греене и дифузна светлина, което ги прави ефективни при облачно време. Тези панели също така имат и по-малки загуби при работа на висока температура в сравнение с конвенционалните кристални модули.

"Соларпро" е дъщерно дружество на „Каолин", което изгради най-големия завод за слънчеви панели на Балканите, с планиран капацитет от 18 мегавата годишно, организиран в три производствени линии на този етап. Капиталът на дружеството неотдавна бе увеличен за пореден път, от 12 на 24 млн. лв. В края на март бяха произведени първите панели от първата производствена линия на завода за слънчеви фотоволтаични панели  в Силистра.  Предвижда се около "Соларпро"  да се създаде регионален клъстър за технологии и производство на чиста енергия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg