Европейската комисия одобри целевата помощ, която държавата да отпусне на Български държавни железници за рециклиране на 40 бр. пътнически (безкупейни) вагони. Държавната помощ е в размер на 43.5 млн. лв., която БДЖ може да получи под формата на средства за модернизиране и реконструкция на подвижния си състав. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на транспорта Антонио Траяни по време на пресконференцията вчера в Министерския съвет.

Поисканата от МТИТС и вече одобрена помощ, легитимно с разрешение на Европейската комисия подпомага дружеството. Допълнителна реконструкция и модернизация досега трябваше да бъдат извършвани със средства на дружеството.

Съществуваше вероятност страната ни да бъде санкционирана за отпускането на тази целева помощ, тъй като това е неприемлив инструмент в Европейския съюз. С одобрението на Европейската комисия, помощта е възможно да бъде отпускана и през следващите години.

„Фактът, че на България е разрешено да подпомогне модернизацията на БДЖ, ни прави оптимисти и за следващите години. В тази връзка ще се изработи дългосрочна програма за подпомагане и развитие на БДЖ именно с бюджетни средства" - заяви след срещата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.