Дългосрочните перспективи пред българските акции на фондовите пазари са определено позитивни, заяви на форум в Плевен експертът Димитър Георгиев - брокер в "Елана Трейдинг".

По думите му основни фактори за възстановяването на стойността на акциите и за позитивното им развитие в дългосрочен план е, че "като страна членка на Европейския съюз очакваме европейските фондове, макроикономическите ни показатели са повече от чудесни, както и фактът, че имаме много добра данъчна политика".

Георгиев обаче отбеляза, че в момента се наблюдава най-голямата досега по продължителност, мащаб и интензитет корекция у нас - повече от три месеца и половина цените на акциите на борсата намаляват.

Основните индекси изгубиха около една трета от стойността си през последното тримесечие, като основната причина за това е положението на международните финансови пазари, добави той. До август миналата година нашият пазар съществуваше някак изолирано от тях, но от октомври вече наблюдаваме процес на много висока корелация на това, което се случва в България, и това, което става на световните борси, допълни финансовият експерт.

В България засега под един процент от населението по някакъв начин участва на капиталовия пазар, в Европа процентът е над 20, а в САЩ - над 50, стана ясно на специализирания форум в Плевен.

Национална кампания на "Елана Трейдинг" ще се състои в осем от най-големите градове на страната, като целта й е да се разкрият възможностите на капиталовия пазар за индивидуалния инвеститор, как той може да извлече печалба от движението на акциите на борсата, какви са възможности и какви са рискове, които крие пазарът, поясниха инициаторите на форума.