Е.ОН ще преговаря за средно под 2 ст./КВтч увеличение

1029
Е.ОН ще преговаря за средно под 2 ст./КВтч увеличение

Средното увеличение на крайната цена за потребителите от 1 юли 2011 г., което Е.ОН България възнамерява да предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е под 2 стотинки за Квтч. Това съобщиха от компанията.

„Жалко, че ДКЕВР не взе под внимание предложението ни за пълно замразяване на цените през 2010 година. Ако го бяха приели, сега нашето искане за увеличение на цената би било два пъти по-малко", заяви Гюнтер Шуберт, председател на Управителния съвет на Е.ОН България ЕАД.

Оттам заявяват, че делът на компанията в крайната цена на електроенергията е бил отново намален през юли 2010 г. и тя е трябвало да компенсира за своя сметка разликата от 21 млн. лв. между увеличението на цените на НЕК и производителите с 8.4% и увеличението на цените за крайните потребители с 1.9%.

„Използването на Е.ОН България като буфер, който да поеме основната тежест на увеличението на цените за производство и пренос на електроенергия и минималното увеличение на крайните цени, има негативно отражение върху стратегията ни да инвестираме в стабилността на мрежата", се казва в официалното прессъобщение на електроразпределителното дружество. „В резултат на това през 2010 г. се наложи двете лицензионни компании да понесат кумулативна загуба от близо половин милион лева".

Другата основна причина за искането за увеличение на цената произтича от необходимостта компанията да покрие загубите си от по-високата покупна спрямо продажна цена на електроенергията при битовите потребители и се дължи основно на увеличението, което дружеството предлага за нощната тарифа. По нея към този момент компанията продава електроенергията на загуба.

Отчитайки сегашните обществени нагласи, Е.ОН България няма да включи в ценовото си заявление предложение за въвеждането на цена за мощност, гласи съобщението.

Новите цени са изчислени при сега действащите цени на НЕК и производителите на електроенергия. В случай, че тези цени бъдат повишени, предложените от ЕРП-то цени ще трябва респективно да бъдат увеличени. Ето защо увеличението на цените за крайните потребители през 2011 г. може да бъде избегнато или запазено на сравнително ниско ниво, само ако цените, по които Е.ОН България закупува електроенергията от НЕК, бъдат намалени.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg