Агенцията за приватизация, Агенцията за следприватизационен контрол и представители на австрийската фирма ЕВН са постигнали споразумение по арбитражното дело по продажбата на електроразпределителната мрежа на "Слънчев бряг" АД, съобщи пред журналисти днес Тодор Николов, изпълнителен директор на АП.

ЕВН става собственик на електроразпределителната мрежа на комплекса "Слънчев бряг" за 44 232 000 лева с ДДС. От тази сума 23 835 000 лева ще бъдат възстановени на австрийската фирма от доверителната сметка, по приватизационния договор за продажбата на 67 процента от "Електроразпределение-Пловдив" и "Електроразпределение-Стара Загора".

Мрежата на "Слънчев бряг" беше включена предварително в сделката за 271 млн. евро, направена през 2004 г. От "Слънчев бряг" АД не бяха съгласни да прехвърлят активите си на ЕВН за 20 397 000 лева.

От ЕВН вчера са платили сумата по сделката и се очаква в близките дни активите да бъдат прехвърлени. След това останалата сума по доверителната сметка в размери приблизително на 48 820 000 лева ще бъде освободена и ще постъпи в държавния бюджет.

Ако не се беше стигнало до това споразумение, България щеше да загуби арбитражно дело с ЕВН и да плати над 70 млн. лева, включващи разходите по делото и лихви, уточни Николов.