Еврохолд Аутомотив Груп (ЕАГ), дъщерно дружество на Еврохолд България АД, подписа договор за покупко-продажба на контролния пакет от акциите на Авто Юнион АД, собственост на Equest Investment Balkans Limited (EIB).

Общата стойност на сделката, включваща бизнеса и всички недвижими имоти на Авто Юнион, е 8 млн. евро.

За 2008 г. ЕАГ е реализирал продажби на 2 757 нови автомобила. Компанията е оторизиран дилър на Опел, Шевролет, Нисан, Рено и Дачия, ексклузивен дилър на Сааб, както и ексклузивен представител на Budget Rent-a-Car за България.

Авто Юнион АД е български дистрибутор на леки автомобили, с изключителни права за продажбата на Фиат, Ланча, Алфа Ромео, Мазерати и Мазда за България, както и оторизиран дилър на Опел и Шевролет.

Компанията е изключителен представител на Avis Rent-a-Car за България, продава мотопеди Пиаджо, Веспа и Джилера, както и внася ексклузивно моторни масла Castrol и BP.

Авто Юнион АД е дъщерно дружество с мажоритарно участие на Equest Investment Balkans Limited, инвестиционен фонд, листван на Лондонската фондова борса (AIM). Продажбите на нови автомобили на Авто Юнион за 2008 г. възлизат на 3 930 броя.

Сделката включва и придобиването на Авто Юнион Център, една от най-големите офис сгради в София, с обща застроена площ от над 28 000 кв.м., която се планира да бъде използвана за нова централа на Еврохолд България и неговите дъщерни компании.

Сградата е построена с инвестиционен ипотечен заем в размер на 16 млн. евро. Сред активите на Авто Юнион АД са и редица терени в София, Пловдив и Бургас, предназначени за бъдещото изграждане на автосервизни комплекси.

Придобитото дружество ще бъде 100% собственост на Еврохолд Аутомотив Груп. Общите продажби на ЕАГ и Авто Юнион за 2009 г. се очаква да достигнат 6 000 коли и да генерират оборот от над 120 млн. евро.

Окончателното приключване на сделката изисква одобрението на съответните регулативни органи. Днес по позицията се изтъргуваха над 47 хил. лота на нива от 1.16 до 1.26 лв. за брой.