Федерацията на евро-азиатските фондови борси реши следващото заседание на работния комитет на федерацията, което ще се проведе през пролетта на 2012 година, да се състои в България със съдействието и домакинството на БФБ-София. Решението бе взето на наскоро проведената 17-а генерална асамблея на федерацията в Алмати, Казахстан, съобщиха от БФБ-София.

Федерацията на Евро-азиатските фондови борси е основана през 1995 г. с цел изграждането на честна, ефективна и прозрачни пазарна среда в капиталовите пазари в Евро-азиатския регион. Организацията има 32 члена в страни от региона и се стреми да ограничи търговските бариери чрез въвеждане на най-добри практики за борсова търговия.

Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса, представи България и фондовата ни борса на 17-та генерална асамблея. Такев участва в създадената от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Евро-азиатска група за корпоративно управление и развитие на фондовите борси. Като част от панела "Ролята на фондовите борси в корпоративното управление и развитието на капиталовите пазари", той представи най-добрите практики по отношение на развитие на фондовите пазари, които бяха посрещнати с голям интерес.

Иван Такев бе поканен още да направи изказване пред комитета за добро корпоративно управление, като признание, че БФБ-София е единствената борса от федерацията, освен истанбулската, която работи за изчисляването на индекс за добро корпоративно управление.

"Радваме се, че работата ни съвместно с Националната комисия за корпоративно управление по създаването на индекса бе оценена от международните ни партньори. Страните от евро-азиатския регион имат още много работа в областта на корпоративното управление, но важното е, че нашата страна и БФБ-София бяха посочени като добър пример за работа в положителна насока и бяхме поканени да представим най-добри практики за изграждане на индекс за корпоративно управление", заяви Иван Такев.

Заключението от работата на групата за корпоративно управление е, че с оглед на важната роля, която финансовите пазари имат за икономическото развитие фондовите борси играят основна роля в адресирането на важни въпроси от корпоративното управление като защита правата на миноритарните собственици и търговията с вътрешна информация.

По време на срещата бяха посочени много проучвания, които открояват ролята на доброто корпоративно управление за стабилно развитие на капиталовите пазари, които от своя страна са важен фактор за устойчиво икономическо развитие.

От своя страна ОИСР, в партньорство с регионални и международни организации, ще продължи да подкрепя поставените от групата цели чрез анализ, регулаторни препоръки и създаване на диалог между заинтересованите страни, се казва още в съобщението до медиите.