Енемона АД, като цедент по два Рамкови договора, ще прехвърли сегашни и бъдещи вземания до 60 млн. лв. (до 30 млн. лв. всеки) на свързаното дружество Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ (ФЕЕИ), в ролята си на цесионер. Това ще се случи ако акционерите на Енемона гласуват в подкрепа на предложението на СД на групата на насроченото за 20 септември извънредно Общо събрание.

Срокът по рамковите договори е от 12 до 96 месеца.

Според предоставените данни за оценката за справедливата стойност на вземането към 5 август се чете следното:

При варианта за матуритет до 1 година дисконтовият процент е 6.5%. Сегашната справедлива пазарна стойност (цена на продажба на вземане след дисконтиране) е 28.97 млн. лв.

Във варианта при матуритет на вземане до 8 години (96 месеца) заложеният дисконтов процент е 17.6%. Месечните вноски са 312 500 лв. В случая справедливата пазарна стойност на вземането (цена на продажба след дисконтиране) е 16.04 млн. лв.

Заложеният дисконтов процент се различава при общини/фирми с държавно участие и този за частни фирми. В първия случай той е от 6.50 до 17.6% (12-96 месеца), а за частните агенти - от 6.6 до 17.70% (12- 96 месеца).

В предоставените материали може да се види и подробна информация за диксонтовите проценти по рамковите договори с ФЕЕИ АДСИЦ - стр. 226. Дисконтовият процент варира и в зависимост от кредитния рейтинг на общини, държавни компании и частни фирми.

Вземанията ще бъдат закупени от фонда със средства, по силата на договор за заем между ФЕЕИ АДСИЦ и ЕБВР.

Сключването на двата рамкови договора ще позволи на Енемона АД да управлява по-гъвкаво на паричния поток, като същевременно ще може веднага след приключване на Договора за изпълнение на инженеринг с гарантиран енергоефективен резултат и съпътстващи строително-ремонтни работи да продава вземането и веднага да възстановява до голяма степен сумата на инвестицията, като ограничава риска от неплатежоспособност на възложителя и забава на дължимите вземания, информират от групата.

Оттам допълват също, че отчитайки стойността на парите във времето, Енемона АД ще съкрати периода на възстановяване на вложените средства в незначителен срок от подписване на ЕСКО-договори.

Акционерите ще обсъждат на събранието и решението за предоставяне на лимит за кредитни сделки до 1 млн. лв. за една година на дъщерните на Енемона АД компании Енемона Гълъбово АД, Агро Инвест Инженеринг АД, Енемона Ютилитис ЕАД и ЕМКО АД, както и получаване на лимит за кредит до 1 млн. лв. за 1 година.

В конкретния случай на междуфирмено кредитиране заемът, който ще предоставят групата към дъщерните компании ще е с лихва не по-малка от 9 на сто, като в обратния случай на финансиране за Енемона АД от свързани лица процентът е 8.

Обезпеченията са залог на бъдещи вземания и Запис на заповед.

Според ръководството на Енемона АД сключването на рамкови договори за кредитен лимит ще позволи по-ефективни организационни взаимоотношения в икономическата група, като ще гарантират адекватно посрещане на всички спешни нужди от финансов ресурс и възможното му осигуряване. По тяхна информация свободният паричен ресурс на фирмите от групата, оставени на депозит в банковата система не би генерирал по-голям доход от посочения по рамковия договор.

Акциите на Енемона АД още не са търгувани на БФБ в понеделник. Книжата от обикновената емисия на групата приключиха петъчната търговия на цена от 7.00 лв., докато привилегированите ации достигнаха 9.612 лв. за лот. Варантите на компанията поскъпнаха с 0.13%, до 0.807 лв. за бройка.