За това каква е целта на търговото предложение на Поликолор С.А. (Policolor S.A.), Уайтбийм Холдинг Лимитед (Whitebeam Holdings Ltd.) и Тайдал Уейв Трейдинг Лимитед (Tidal Wave Trading Ltd.), ще има ли трето търгово предложение към миноритарните акционери, какво е борсовото бъдеще на компанията и по други интересни теми, разговаряме с Йон Флореску, председател на НС на Оргаим.

Новината за търговото предложение бе голяма изненада за пазара, като дори липсваха всякакви сигнали за това. Защо се предприема тази стъпка? Каква е целта на тримата търгови предложители?

Смятам, че едно търгово предложение винаги е изненада, тъй като не е професионално да се разпространява информация за него преди да е подадена молба в Комисията за финансов надзор (КФН). След като търговото предложение беше отправено, не бяхме достатъчно активни в това да информираме обществото, което се надявам да се случи в това интервю.

Трите компании, които отправиха търговото предложение са свързани с Policolor S.A., която е мажоритарен собственик на Оргахим, посредством дружество със специална инвестиционна цел. Policolor не разполагаше с достатъчно средства, за да предложи да изкупи миноритарните дялове сама, така че го направи съвместно с другите компании.

Policolor се интересува от закупуването на още акции в Оргахим. Смятаме, че отправянето на доброволно търгово предложение е най-откритият и прозрачен начин това да бъде направено, тъй като цената и условията стават добре известни на всички. Нещо повече, на всички се предлага една и съща цена.

Може ли да очакваме появата на стратегически инвеститор в Оргахим?

Оргахим вече е собственост на стратегически инвеститор. Policolor, която притежава около 64% от компанията, посредством дружество със специална инвестиционна цел, е най-големият румънски производител на бои и лакове. Policolor придобива Оргахим от българската държава преди около 12 години и няма намерение да я продава.

Policolor и Оргахим са силно интегрирани компании. По тази причина, няма никаква логика Policolor да продава Оргахим, сега или в бъдеще.

Оценявате Оргахим на 42.76 млн. лева. Това ли е реалната оценка на компанията, защото от Комисията за финансов надзор и ПОК Доверие считат, че стойността от 85.00 лева за лот е занижена? Какъв метод използвате при оценка на компанията?

Не смятам, че ролята на КФН е да оценява компаниите. Нейната роля е да следи за спазването на различните правила. Ежедневните действията на частните инвеститори на пазара са най-добрият индикатор за стойността на една компания.

Предложената цена бе с около 10% по-висока от цената на акциите на Оргахим в деня преди ние да подадем документите за търговото предложение, която беше 78.55 лева. Самото търговото предложение бе доброволно.

Следователно, идеята бе миноритарните акционери да получат възможност да продадат акциите си при добра цена над пазарната. Очевидно нито Доверие, нито останалите миноритарни акционери са принудени да продават акциите си, ако не искат.

Ще има ли друго търгово предложение и ако да, кога?

Разбираме, че е имало някои малки формални проблеми с документация за предишното търгово предложение, които, според нашия брокер Първа финансово-брокерска къща, ако са били отстранени, е нямало да окажат голямо отражение върху цената на търговото предложение.

В момента разглеждаме възможностите ни, включително подаване на молба за ново търгово предложение до КФН, след като споменатите формални проблеми са отстранени. Въз основа на споменатото по-горе от мен, не смятам, че новата оферта ще бъде много по-различна от предишната, що се отнася до цената на акция. Като се има предвид изминалото време обаче, вероятно ще изчакаме излизането на консолидираните одитирани годишни резултати на компанията.

Молим Ви да сложите край на спекулациите около борсовото бъдеще на Оргахим и аналогиите с Поликолор - предстои ли делистване на дружеството, като все пак знаем, че без съдействието от страна на голям институционален инвеститор това едва ли може да се случи?

Не смятаме, че листването на Оргахим носи прекалено много ползи на акционерите, тъй като акциите на компанията са силно неликвидни, дори и за стандартите на Българска фондова борса. Следователно ние виждаме известни ползи в делистването на компанията. От друга страна, ако някои от основните институции са доволни от оставането на борсата, то тогава и ние сме доволни с този сценарий.

Неяснотите около Оргахим повдигнаха не един основателен въпрос. Как бихте отговорили на следното - как искаме да привлечем на БФБ големи институционални инвеститори, когато само при една криза компания от основния индекс SOFIX може да се отпише?

Смятаме, че отправянето на доброволно търгово предложение е най-откритият и прозрачен начин за нас да закупим акции на Оргахим, тъй като цената и условията стават добре известни на всички. Нещо повече, на всички се предлага една и съща цена. По тази причина, бях много изненадан и разочарован да чуя, че хората смятат, че не сме действали достатъчно прозрачно. Надявам се, че това интервю ще помогне за изясняването на нещата.

Да се върна обаче на въпроса ви, свързан с БФБ. Проблемът не е в определена компания, а по-скоро е свързан с цялостното състояние на пазара. Компания с пазарна капитализация от 20 млн. евро и с малък фрий-флоут не е подходящото дружество за индекса SOFIX.

Пазарът трябва да е за по-големи компании с по-голяма пазарна капитализация, фрий-флоут и ликвидност. С други думи, Оргахим, по мое мнение, не е идеалният кандидат за участие на борсата. В случаите, когато акциите на една компания са силно неликвидни, присъствието й на борсата не предлага на акционерите изход, нито пък помага на компанията да набере капитал.

Преди време обявихте планове за преструктуриране на Оргахим. Какво се случва към момента с плановете и предстои ли продажбата на още активи на компанията?

Преструктурирането на компанията е почти приключило, а ние не планираме да продаваме активи в момента.

Какви са прогнозите Ви за резултатите на компанията в средносрочен план? Оптимист ли сте за съживяване на строителството?

Пред компанията има две сериозни предизвикателства - бизнесът й с химикали бе затворен в края на миналата година, заради решението на ЛУКОЙЛ да затвори завода си за ортоксилен в Бургас.

Тъй като това бе основният и най-евтин източник на сурови материали за Оргахим, в момента изпитваме затруднения в тази област, а получих информация, че ЛУКОЙЛ за съжаление не възнамерява да отваря отново завода си.

Второ, производството и продажбите на бои са силно зависими от строителния сектор, който в момента е в сериозна спад. При тези обстоятелства не можем да бъдем прекалено оптимистично настроени, но се надявам, че на определен етап строителния пазар ще се възстанови.

Материалът е с информационна цел. Казаното в него не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook