Иво Толев, изпълнителен директор на УД Ултима Капитал Мениджмънт, каза за Profit.bg, че таргет на компанията ще са предимно клиенти с активи над средните, чрез предвиден праг за минимална инвестиция. В този ред на мисли той допълни, че минималният праг в Ултима BG 30 и Ултима Дивидент ще бъде 10 хил. лв. Според него лицата с подобни доходи имат по-добра финансова култура и грамотност.

Ултима BG 30 представлява колективна схема от отворен тип за инвестиране преимуществено в акции на дружества от индекса на БФБ - BG Total Return 30 (BG TR30), в който се включват първите 30 отговарящи на критериите за участие в индекса компании с най-нарастващи цени. В този смисъл той може да се класифицира като индексен договорен фонд.

При необходимост фондът ще инвестира и в дългови ценни книжа, в инструменти с фиксирана доходност, в инструменти на паричния пазар и в деривати, предимно с цел поддържане на ликвидност и в моменти на пазарни сътресения.

Инвестиционната стратегия на договорния фонд предвижда реализирането на приходи предимно от капиталови печалби при нарастването цените, основно на акциите, включени в индекса BG TR30. Като измерител, отразяващ 30-те компании с най-голямо нарастване на цените, стратегията на колективната инвестиционна схема е да следва посочения индекс с минимум 70% от активите си.

Останалите 30% от активите ще служат за буферна защита от резки сътресения и могат да бъдат инвестирани и в инструменти извън посочения индекс, с цел увеличаване на приходите и намаляване на риска за инвеститорите.

В по-малка степен се предвижда реализиране на приходи и от дивиденти и други текущи доходи от дялови и дългови ценни книжа и други финансови инструменти.

Индексните фондове прилагат един от следните два метода на подбор на ценните книжа в портфейла - метод на дублиране и метод на подобие. При първия метод фондовете държат в портфейла си всяка ценна книга, включена в индекса и в приблизително същите пропорции, в които е включена в индекса. При втория метод се използват т.нар. „мострени техники", т.е. от следвания индекс се селектира представителна мостра от ценни книжа, която наподобява пълния индекс.

Ултима BG 30 ще използва втория метод, тъй като считаме, че е скъпо и неефективно (а и до голяма степен технологично невъзможно) да се купуват и продават в точните пропорции всички акции, включени в индекса BG TR30. Активите на Фонда ще бъдат разпределени по преценка на Управляващото Дружество с различни тегла сред избрани от Управляващото Дружество емисии от BG TR30. Селекцията е на база ключовите рискови фактори, очакваната доходност и други характеристики за всяка една от емисиите.

Доколкото компаниите от индекса BG TR30, при равни други условия, имат различен потенциал за растеж, Управляващото Дружество ще се стреми да следва относително динамична пазарна активност, в рамките на ограниченията от т.1, така че активите на Фонда да бъдат сравнително активно вътрешно трансформирани в рамките на тези ограничения.

Ултима Дивидент фондът представлява колективна схема от отворен тип за инвестиране преимуществено в акции на дружества, традиционно разпределящи дивиденти. При необходимост той ще инвестира и в дългови ценни книжа, в инструменти с фиксирана доходност, в инструменти на паричния пазар и в деривати предимно с цел поддържане на ликвидност и в моменти на пазарни сътресения.

Инвестиционната стратегия на фонда предвижда реализирането на приходи предимно от дивиденти, както и в по-малка степен приходи от капиталови печалби от ценни книжа, и текущи доходи от дългови ценни книжа и други финансови инструменти.

Колективната инвестиционна схема ще инвестира до 80% от активите в акции, търгуеми права и други ценни книжа, еквивалентни на акции в дружества, традиционно разпределящи дивиденти.

Сн.: Иво Толев, изп. директор на Ултима Капитал Мениджмънт (Profit.TV)