Първоначалната инвестиция на фондовете за дялово инвестиране в сделки е 2 млн. евро, но тя може да достигне и 20 млн. евро. Това сподели днес Том Хигинс, управляващ директор, BAF по време на организирания от Global Finance и в. Капитал форум „Дялово инвестиране в България”.

По данни на Джири Бенес, директор „Инвестиции”, 3TS Capital Partners сумата за придобиване на дялово участие варира от 5 до 20 млн. евро, като над нея вече „в играта са и международните, т. е. големите компании в сектора”.

Генералният мениджър на Global Finance Валери Петров е на мнение, че инвестицията зависи от стратегията на фонда. „Тя може да е както от 0.5 млн. евро, така и до 10 млн. евро,” сподели той.

„Основно, фондовете се концентрират в сектори, където се предполага, че в следващите години ще има двуцифрен процентен ръст,” каза още Том Хигинс.

Валери Петров заяви, че „към момента повече от 5% от активите в света се контролират от фондове за дялово инвестиране, като се очаква до 2015 г. този процент да нарасне до 15”.

„Успехът на фондовете е гарантиран при сегашния ръст на икономиките. През следващите години на пазара ще се появят много и по-големи компании, което ще увеличи конкуренцията и ще увеличи броя на сделките”, отбеляза Петров и допълни, че „самата индустрия ще играе сериозна роля в икономиките на страните".

„Проблем обаче може да се окаже недостигът на квалифицирани мениджъри, които да управляват този бизнес. Но проблемът може да бъде разрешен, като наемем мениджъри от региона,” завърши генералният мениджър на Global Finance.