Преговорите между представителите на бразилската компания CSN и ръководството на "Кремиковци" АД за производство на кокс са завършили без резултат. Това информираха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Синдикът на комбината Цветан Банков е съобщил официално за това в писмо до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Банков е категоричен, че предложеният от бразилската компания нов вариант на договор е практически неосъществим.

Започва изпълнението на плана за спиране на доставките от природен газ за коксохимическия комбинат. Това се извършва в тясна координация между "Булгартрансгаз" и ръководството на "Кремиковци" АД в неплатежоспособност, посочват от ведомството.

Преди обяд в четвъртък от МИЕ съобщиха, че подаването на газ за "Кремиковци" няма да спре в 14 часа днес, както беше обявено. Тогава от министерството уточниха, че до края на деня ще бъде взето окончателно решение по въпроса с комбината.

Окончателното подаване на природен газ за "Кремиковци" би трябвало да бъде преустановено утре до края на деня, ако няма някакви ситуации, които да предизвикат забавяне. Това каза пред журналисти синдикът на комбината Цветан Банков, който участва в среща на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с представители на комбината и "Булгаргаз".

Процедурата на спирането на синьото гориво започна още от понеделник, за съжаление след провала на преговорите с бразилския кандидат за коксохимическия завод на комбината, процедурата ще продължи според разработения план, каза Банков. Той посочи, че при изпълнението на процедурата по спирането на синьото гориво ще се изпълняват всички мероприятия, заложени в плана, за да не се допуснат аварии и произшествия.

Спирането на природния газ ще доведе до безвъзвратното унищожаване на коксохимическото производство, но останалите мощности на комбината са в състояние да произвеждат, каза Банков. По думите на синдика, въпреки че това ще даде отражение върху енергийния баланс на предприятието като цяло, напълно е възможно разработването на план за неговото оздравяване, в това число и план за жизнеспособност и те да бъдат реализирани. Синдикът уточни, че след анализ на експертната група, изпратена от притежателите на облигации в комбината, ще има яснота за това как занапред ще се развива предприятието.

Сред причините за провала на преговорите с бразилската фирма синдикът посочи това, че комбинатът не може да произведе количествата и качествата на искания от компанията кокс, както и значителното разминаване на финансовите условия, в това число и в цената. Попитан дали без коксохимическо производство "Кремиковци" ще произвежда стомана само от скрап, синдикът каза, че първа доменна пещ може да работи и с вносен кокс, което е въпрос на преценка и на бъдещи инвестиции.

Просрочените заплати на работниците ще се изплащат в рамките на производството по несъстоятелност на дружеството, каза синдикът. Той подчерта, че по закон тези възнаграждения са поставени в приоритетен ред при изплащането на задълженията на длъжника. Практически изплащането на възнагражденията е гарантирано поради приоритета, който имат, въпросът е кога ще бъдат изплатени, добави Банков.

Източник: БТА