"Газпром нефт" може да влезе на пазара на дребно на гориво в България, където един от водещите играчи е "Лукойл", притежаваща рафинерията в страната. По неофициална информация, продавачът Петрол АД е готов да продаде 200 български бензиностанции на цена 200-300 млн. евро, но "Газпром нефт" не е склонен да плати повече от 100 млн. евро, съобщава руският Комерсант.

Очаква се сделката ще бъде сключена след около година и ще възлезе на исканите 200-300 млн. евро. Комерсант не е успял да се свърже с "Петрол" АД за коментар, а Газпром нефт отказа да коментира сделката.

Но през април заместник-ръководителят на "Газпром нефт", Анатолий Чьорнър, отговарящ за преработката и продажбата на петролни продукти, заяви, че компанията има интерес към мрежата от бензиностанции в Европа, ако те бъдат логистично свързани с инсталацията NIS (под контрола на "Газпром нефт")

NIS се намира в съседната с България Сърбия, където концернът притежава 475 бензиностанции. Заводът е в процес на модернизация и през 2012 г. ще произвеждат продукти, които отговарят на европейските стандарти.

Наистина се водят преговори с "Петрол" АД, но не можем да кажем, че са в активна фаза, коментира за " Комерсант" източник, запознат с дискусиите по сделката. По думите му, руската компания е готова да плати 2-3 пъти по-малко от исканите суми.

В момента "Газпром нефт" притежава 1.5 хил. бензиностанции, включително тези , принадлежащи към NIS.

Изкупуването на вериги за търговия на дребно в България ще се увеличи рентабилността на балканския бизнес на компанията, заяви Виталий Крюков от ИФД "Капитал".

Но в България, "Газпром нефт" ще трябва да се конкурира с ЛУКОЙЛ, добавя Алексей Кокин на МФК "Метропол".

"Лукойл" притежава рафинерията в Бургас и сега компанията е вторият най-голям собственик на бензиностанции след въпросния „Петрол" АД. Вчера от компанията отказаха да коментират имат ли интерес към бензиностанциите, които продава "Петрол".

Общо в България има около 3000 бензиностанции, от които 450 на „Петрол" АД, 300 са на Лукойл, включително и тези, които работят под името на фирмата.

През 2007 г. "Лукойл" се опитваше по съдебен път да изиска от Петрол Холдинг дълг от около 60 млн. щатски долара, произтичащи от споразумението от 2001 г. за доставките на горива. В тази връзка, съдът взе временни мерки по отношение на 99 бензиностанции на "Петрол" АД. През 2008 г. "Лукойл" се договори да купи от същия продавач 75 бензиностанции за 156 млн. евро.

Въпреки всичко увеличаването на присъствието на руски компании на петролния пазар на в България може да предизвика безпокойството на правителството на страната и да попречи на на сделката с "Газпром нефт", предупреждава Алексей Кокин на ИФК "Метропол".