Днес ръководството на Българска фондова борса – София в лицето на председателя на съвета на директорите Виктор Папазов и изпълнителния директор Бистра Илкова се срещна с изпълнителния директор на Пражката фондова борса Петър Коблиц и члена на ръководството на борсата Петър Милев, съобщиха от институцията.

Представителите на пражката борса са в състава на чешка парламентарна делегация.

На срещата бяха дискутирани въпроси от взаимен интерес, свързани с развитието на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа.

От страна на Пражката борса бе изразено намерение за евентуално участие в бъдеща процедура по приватизация на държавния дял от Българска фондова борса – София АД.

Представителите на Пражката фондова борса са провели срещи и с представители на Министерство на финансите, на Комисията за финансов надзор, както и на Асоциацията на индустриалния капитал.

До настоящия момент общо шест чуждестранни борси и обединения са проявили интерес към държавния дял на Българска фондова борса и/или сътрудничество. Това са "Дойче бьорзе", скандинавската OMX, гръцкият оператор "Хеленик иксчейнджис", Виенската фондова борса, "Борса италиана" и Варшавската борса.