„На пазара има 100-150 качествени компании, но има и такива, които изкривяват огледалото, каза изпълнителният директор на БФБ-София Бистра Илкова днес, по време на кръглата маса на тема „Публичната компания - предимства и перспективи". Участие в срещата взеха над 20 непублични компании, съобщи репортер на Profit.bg

"Целта на подобни срещи е на борсата да дойдат нови компании, с нови проекти, които да променят облика на пазара," каза още Илкова.

Според нея „когато се промени обликът на пазара, тогава ще се привлече и вниманието на чуждестранните инвеститори", като допълни, че идеята за листването на знакови за българската икономика компании е сериозен знак за чуждестранните инвеститори.

Илкова е на мнение, че краткосрочната среда ще е кризисна, като вероятно ще видим повишаване на безработицата, свиване на потреблението, увеличаване на лошите кредити и свиване на инвестициите, но можем да станем свидетели на увеличаване на износа.

„Страната ни трябва да покаже и докаже на чуждестранните инвеститори, че можем да работим прозрачно и че ще успеем да отблокираме европейските средства."

Що се отнася до капиталовия пазар, Илкова заяви, че „целта е да се работи по повишаването на ликвидността, което ще позволи и въвеждането на нови инструменти."

Стоян Тошев, председател на БАУД, каза, че „българските компании имат нужда от българския капиталов пазар, а капиталовият пазар има нужда от български компании".