Въз основа на новите правила за търговия акциите от официален пазар са с динамичен ценови диапазон от 5 процента спрямо референтната цена, а статичният е 10 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

За емисиите акции, допуснати до неофициалния пазар и търгуващи се непрекъснато, включително и за акциите, издадени от дружества със специална инвестиционна цел, динамичният ценови диапазон е 10 (десет) на сто спрямо референтната цена, а статичният е 20 (двадесет) на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

Въвеждане на оферта извън границите на тези диапазони предизвикват така наречените аукциони на нестабилност. Да приемем, че сте пуснали оферта купува по дадена позиция на цена, доста по-ниска от настоящите нива и извън така наречения динамичен ценови диапазон.

В случай на изсипване на пакет от акции на пазара, който е евентуално би изпълнил и вашата оферта, се задейства аукцион за нестабилност. Проблемът възниква, ако не сте пред компютъра непрекъснато и изтървете този аукцион.

Така рискувате, някой, който следи търговията постоянно, и дори и без да има оферта да участва в търга и да спечели предложеното количество с минимална цена над вашата, ако пропуснете важните две минути.

Част от проблема се корени и в това, че на този етап системата СОВОS няма възможности за индикация чрез звуков, светлинен или някакъв друг сигнал да ви извести, че по позицията, по която имате оферта, се провежда аукцион за нестабилност.

И ако платформата XETRA досега най-вероятно не е срещала подобни проблеми, тъй като е въвеждана на пазари, където ликвидността е значително по-голяма, волатилността по-слаба, а аукционите за нестабилност не толкова често срещани, то определено можем да кажем, че в нашата среда това може да е известен проблем.

Друг проблемен до някъде случай е, когато искате да купите акции на цена, по-висока от динамичното ограничение. Тогава отново предизвиквате аукцион, по време на който пък продавачите могат да се "полакомят", виждайки търсенето и да оттеглят нагоре своите оферти.

Като други забележки към новата платформа могат да се посочат това, че не си виждате своите оферти, по-различните позиции, както и недостатъчният брой оферти, които се виждат в дълбочина при отделните позиции.

Там се виждат 10-те най добри оферти купува и продава, което при някои позиции с много на брой оферти през малък диапазон не ви дава реална представа за дълбочината на офертите.