Търговската сесия стартира новата седмица без ясна посока, като индексите са с разнопосочно до момента движение. BG40 добави минималните 0.1% към стойността си, докато SOFIX загуби 0.3%

Търгуваните обеми след първия час на търговия бяха минимални, като инвеститорите явно изчакват за ясна посока за движението на пазара и всички погледи са отправени към първичното публично предлагане на Енемона, чийто последен срок за подаване на оферти е днес.

Дружеството ще продава 2 млн. акции, като максималната стойност на набрания капитал при успешно записване на цялата емисия на максимална цена се очаква да бъде 33.6 млн. лв.

Сред по-активно търгуваните позиции до момента бяха акциите на Химимпорт, като при изтъргуван обем от над 7 000 броя те загубиха 0.4% от стойността си, до 14.57 лв. С 0.4% се понижиха и книжата на Девин до 6.95 лв. Спад отбелязаха и акциите на Централна Кооперативна Банка, загубили 1.4% от стойността си.

При обем от близо 10 000 изтъргувани акции понижение регистрираха и тези на Индустриален Холдинг България, които загубиха 2.2% от стойността си.

На отрицателна територия в ранната търговска сесия се търгуваха и акциите на Софарма, загубили 0.9% от стойността си, до 8.61 лв.

Сред повишаващите се позиции бяха книжата на Неохим в ранната борсова сесия, като при изтъргуван не особено голям обем от над 300 акции те добавиха 3.3% към стойността си. Силно раздалечени обаче остават офертите при позицията при нива от 75.5 лв. продава и 69 лв. купува за акция.

Час след началото на борсовата сесия сделки с книжата на Мостстрой все още не бяха регистрирани, като офертите продължават да са относително далеч една от друга при нива от 2 194.99 лв. продава и 2 135 лв. купува за брой.

Днес е последната дата за сключване на сделки с акциите на Мостстрой, даващи възможност за участие в предстоящото общо събрание на акционерите.

На 12 декември акционерите на дружеството ще гласуват предложение за сплит в съотношение 1:10 (номиналната стойност на издадените 111 494 броя поименни акции от капитала на Мостстрой АД-София да бъде променен от 10 лв. на 1 лв. всяка, като общият брой на акциите става 1 114 940).

От върха си, постигнат на 18 октомври, при ниво от малко над 3 000 лв. за брой, акциите на компанията загубиха близо 30%.