Interoute, мрежа за пренос на глас и данни, ще инвестира у нас 6 млн. евро през следващите две години. Това обяви новият регионален директор на компанията за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Марк Грегъри.

Средствата ще бъдат насочени в четири основни направления - изграждане на нов център за данни в България през 2010 г., подобряване качеството на мрежовата инфраструктура на компанията, развитие и обучение на персонала и програма за завършващи студенти нa Interoute, съобщиха от фирмата за Profit.bg.

Дружеството представи 3 основни тенденции в сферата на телекомуникациите и интернет развитието в България за първото четиримесечие на 2009 г.

Според телеком оператора използването на виртуални приложения и решения за сигурността, „разположени" в интернет, ще позволи на компаниите да използват техники и подходи, които в други случаи не биха били рентабилни.

Все повече българи ще използват VoiP технология и през тази година. Тя е надеждна и висококачествена, а и определя по-нисък финансов разход, коментират от компанията. Очаква се и масово навлизане на широколентовия достъп. Само през първата половина на 2008 г. абонатите на широколентов достъп са нараснали с 26%.

Според Business Monitor International през 2010 г. интернет потребителите в България ще достигнат 44.9 %, което е увеличение с 31%. Разпространението на високоскоростен интернет в Европа продължава да расте и за една година от 18.2% е достигнало 21.7%, сочи доклад на Европейската комисия от миналия ноември, а 75% от линиите в ЕС имат скорост на връзката от 2 мегабита/сек. В сравнение с повечето европейски държави, България се нарежда на едно от последните места по навлизане на широколентов достъп - едва със 7.6%.

„Въпреки настъпилата финансова криза в края на 2008 г., тя няма да засегне телекомуникационния сектор, така, както, например, недвижимите имоти и потребителското финансиране", коментира Марк Грегъри.

Interoute е от две години на българския пазар. През 2006 г. европейската компания закупи алтернативния телеком оператор TPN и навлезе у нас. От своето стъпване мрежата на Interoute е нараснала 5 пъти, като през 2007 г. международната мрежа на компанията вече се простира от Будапеща до София. Свързаността от София е тройно защитена с 3 връзки от по 10 гигабита. Годишните приходи на компанията се увеличават почти двойно за този период. От 3.8 млн. през 2006 г. до 5.3 млн. през 2007 г., а през 2008 г. достигат 6.5 млн. евро.

Снимка: Марк Грегъри, регионален директор на Interoute за Централна и Източна Европа (Interoute )