Като повече от необходимо определят това родните компании да изнасят периодичните си отчети на предварително определена дата 60.3% от участниците в анкетата на Profit.bg. В изследването са участвали 214 читатели на финансовия сайт.

Според други 28.04% от анкетираните това е необходимо, като събрани заедно, първите две групи представляват значителни 88.34% от гласувалите, които са на мнение, че е добре да се въведе ред при изнасянето на отчетите на родните дружества и една по-добра планираност.

Припомняме, че изнасянето на отчети от родните дружества със закъснение или през последните ден или два преди изтичането на крайния срок е често срещана практика у нас. Това от една страна затруднява и изнервя инвеститорите, изправени пред неудобството едновременно да се опитват да прочетат десетки отчети, излизащи почти в един и същ момент.

От друга страна, честа практика е на съвременните и развитите фондови борси месеци преди изнасянето на конкретните резултати предварително да е определена датата за тяхното оповестяване. Това са добри корпоративни практики, от които родните компании биха могли само да почерпят опит.

На предварителни пресконференции на развитите и дори на не дотам развитите фондови пазари се дават насоки за резултатите на компаниите, които само улесняват инвеститорите при вземане на инвестиционни решения, от които могат само да спечелят всички.

От една страна компанията поддържа имиджа си на публична със стремеж да уведомява акционерите си за своите планове и очаквания и прави съпричастни акционерите си, а от друга, инвеститорите имат повече налична информация, въз основа на която да планират и осъществяват своите инвестиции.

Едва 5.6% от анкетираните отговарят на въпроса "Трябва ли публичните компании да изнасят периодичните си отчети по предварително определени дати?" с "не е от толкова голямо значение", като според 3.74% "няма никакво значение". Без мнение по въпроса са 2.34% от гласувалите.