След като Ви информирахме за спестяванията и имотите на управляващите, идва ред и на техните инвестиции. В България, или в чужбина инвестират те и кои са предпочитаните от тях компании?

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков има инвестиции в пет щатски компании, придобити за малко над 90 хил. лв. - GE, Hartford Financial, Clean Energy, Raytheon и Charles Chubb.

Със солидни инвестиции на Българска фондова борса са бившия зам. министър на финансите Димитър Ивановски, настоящият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и зам. министърът му Евгени Ангелов.

Ангелов е обявил цена на придобиване за целия си портфейл от 630 хил. лв., а Трайков и Ивановски са инвестирали респективно 145 хил. лв. и 78 хил. лв.

С най-голям дял от портфейла на Евгени Ангелов са Фонд за недвижими имоти България и Първа инвестиционна банка, както и Зърнени храни България, където са вложени 89 хил. лв.

Трайков има инвестиции в Еврохолд България, Химимпорт, Слънчев бряг и още 13 други компании, сред които и комунистическото величие Химко.

От своя страна Ивановски е инвестирал в Химимпорт, земеделските фондове Адванс Терафонд и ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, както и Албена и Еврохолд България.

Скромните 92 акции от Трейс Груп Холд притежава бившия зам. министър на финансите Кирил Желев, за които са заплатени 24 хил. лв., или по 260.87 лв. за брой при настояща цена от около 70 лв. Михаил Миков пък има 9671 акции от Транстрой Бургас, купени за общо 19500 лв.