По това време следващата година акциите на Facebook може да са достъпни за хората, пише Уолстрийт Джърнъл, като се позовава на документи, до които има достъп.

В тях се казва, че компанията може да надхвърли лимита от 500 акционери тази година. Ако акционерите станат повече от 500, според щатското законодателство, компанията трябва или да стане публична, или да разкрива финансова информация. Компаниите имат срок от 4 месеца, след надвишаване на лимита на акционерите, за да вземат решение.

От Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC) вече настоятелно проверяват търговията с Facebook, за да се уверят, акционерите не са надхвърлили 500, особено след като миналата седмица стана ясно, че Goldman Sachs и Digital Sky Technologies инвестират в нея 500 милиона долара.

Според SEC начинът на инвестиране на Goldman Sachs би могъл да прикрива размиване на акционерната структура.

Благодарение на финансова информация, която компанията е дала на някои инвеститори, важни данни за нея станаха известни на обществото. А именно, че нетната печалба за 2009 г. е 200 млн. долара при приходи от 777 милиона долара.

Ройтерс съобщава, че за първите 10 месеца на тази година Facebook има 1.2 млрд. долара приходи и нетна печалба от 355 милиона долара.

Все още не е ясно, дали Facebook ще избере варианта да стане публична, но едно се знае от сега - Goldman Sachs ще спечелят доста пари.