Изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер или инвестиционен консултант ще се проведат на 17 и 18 януари 2009 г., определи КФН.

Изпитът за придобиване на право за извършване на дейност като брокер ще бъде проведен на 17 януари (събота) 2009 г, а изпитът за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант - на 18 януари (неделя) 2009 г.

Документите за тях се подават от 1 ноември до 30 ноември 2008 г.

В едномесечен срок Комисията за финансов надзор се произнася по заявленията
за допускане до съответния изпит и уведомява писмено заявителите за взетото решение
в 7-дневен срок.

Изпитите за придобиване на право за извършване на дейност като брокер, съответно като инвестиционен консултант, се провеждат от изпитни комисии в състав не по-малко от трима членове, определени с решение на КФН. При явяването на изпит кандидатът е длъжен да се легитимира с документ за самоличност.

Изпитът се състои в отговарянето на тестови въпроси и решаването на задачи, съобразени с Тематичния конспект за придобиване на право за извършване на дейност като брокер, съответно с Тематичния конспект за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, одобрени от КФН.

Преобладаващата част от въпросите и задачите (минимум 85% от общия брой) са от "закрит" тип. Срещу всеки от тях е посочен определен брой отговори, съответно резултати, от които само един е верен. Кандидатът отбелязва само един от възможните отговори, съответно резултати. Верните отговори на въпросите и задачите от "закрит" тип осигуряват максимум 70% от общия брой точки. Другата част от въпросите и задачите са от "открит" тип.

При тях се изисква кандидатът да представи решение на задачите и да даде кратък отговор на въпросите. Верните отговори на въпросите и задачите от "открит" тип осигуряват минимум 30% от общия брой точки. За тях са определени точки, които се дават за отделните етапи на решението, съответно на отговора.