Пълзящите средни величини изглаждат до голяма степен флуктуацията в цената на даден актив и се използват за определяне на тренда.

Често те се използват от трейдърите за даване на сигнали за промяна на тренда и бъдещото движение в цената на един актив.

Сред най-често използваните са 50 и 200-дневните SMA (simple moving average), които дават по-ясна представа за движението на определен актив в един по-дълъг период от време.

Пресичането на цената на даден актив на 50-дневната му пълзяща средна се приема за бичи сигнал. Потвърждение на бичия цикъл пък се дава и при пресичане на линията на 50-дневната и 200-дневната SMA.

В графиката сме представили нагледно как са се движили и се движат тези две линии при индекса на сините чипове SOFIX и ще се опитаме да обясним как бихме могли да ги използваме за бъдещо извличане на доход.

В исторически план от създаването на SOFIX до момента сме станали свидетели на четири пресичания на 50- и 200-дневната пълзяща средна.

Първото такова е историческото минаване на 50-дневната над 200-дневната на 21 август в далечната 2001 година, когато навлизаме в силен бичи пазар в следващите няколко години.

И докато известен скептицизъм би могло да има поради факта, че нивото на SOFIX е било под това на 50-дневната изгладена средна, то през ноември 2001 година и това опасение отпада, след като към края на месеца индексът трайно се настанява над тази линия.

Тенденцията 50-дневната линия да е над 200-дневната се запазва през цялото време до злополучната дата 13 февруари 2008 година, когато за пръв път ставаме свидетели на пресичането и слизането на 50-дневната линия под тази на 200-дневната. Или може да се каже, че тогава е даден ясен сигнал за обръщане на възходящия тренд.

Червената лампичка за инвеститорите е светнала далеч преди тази дата, или момента когато графиката на SOFIX минава под линията на 50-дневната пълзяща средна.

И лампичката е трябвало да светне поради темпа с който SOFIX се засилва и пада под 50-дневната си линия на злополучната дата 11 септември 2007 година. Това е трябвало да бъде първият сигнал за тревога.

От момента, в който 50-дневната изгладена средна пада под 200-дневната до следващото пресичане, което се случва на 7 август 2009 година, SOFIX губи 77.2% от стойността си.

Ако се доверяваме на този метод, то би следвало да сме купили SOFIX на последната посочена дата, поради появата на бичи сигнал.

Трябва да се обърне внимание, че сигналът от тази дата е изключително силен, защото в една точка ставаме свидетели на минаването както на 50-дневната пълзяща величина над 200-дневната, така и на нивото на SOFIX над останалите две линии.

Следващото пресичане на двете линии, което ни сочи мечи сигнал или че трябва да се отървем от позициите си, е на 1 април тази година и до тогава индексът е регистрирал ръст от 16.6%.

Закриването на дълга позиция в този момент би спестило на инвеститорите спад от близо 15% до момента.

Определено можем да кажем, че следващото пресичане на линиите - 50 дневната и 200-дневната ще е в посока за бичи сигнал. Остава само да го чакаме и да видим кога това ще се случи.

По-нетърпеливите (които обичат да изпреварват всички останали и не обичат да губят от нов тренд, търсачите на дъна или дългосрочните инвеститори, убедени във възходящата посока на пазара) могат да се опитат да хванат и първия положителен знак - пресичането на SOFIX на петдесетдневната му величина.

При настоящите нива на SOFIX и 50-дневната пълзяща средна, на индекса ще са му необходими повишение от около 45 пункта, за да я пресече.

За да премине над 200-дневната си средна пълзяща пък SOFIX ще трябва да скочи с близо 90 пункта.

Трайно потвърждение на възходящ тренд обаче, бихме получили само при преминаване на 50-дневната над 200-дневната линия.

Ето и какво би донесло търгуването по тези сигнали за инвеститорите, от началото за което има данни за SOFIX и за двете линии до момента:

Дата на пресичане Сигнал SOFIX % до следващ сигнал 20/08/01 Нагоре 93.22 1595.34% 13/02/08 Надолу 1580.4 -77.19% 07/08/09 Нагоре 360.56 16.61% 01/04/10 Надолу 420.44 14.4%%

* материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка, или продажба на активи.