Първите девет месеца изминаха. Ето какво най-важно се случи в първите 274 дни от годината на Българска фондова борса:

ETF

Първият български ETF е вече факт. Неговото име е Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, като той следва представянето на основния борсов индекс SOFIX. Българският индексен ETF е един от малкото подобни инструменти в Централна и Източна Европа.

Само за броени дни активите на фонда вече са над 1 млн. лв., което успя да събуди част от малкото инвеститори, останали на родния капиталов пазар.

20 години Стара планина Холд

Стара планина Холд е едно от най-старите публични дружества на БФБ-София. През изминалата седмица холдингът отбеляза своята 20-а годишнина. Брутният дивидент, разпределен от предприятията от групата на Стара планина холд, оттогава до днес вече надхвърля 86 млн. лв.

По IPO на година

До 19 октомври, включително, на Българска фондова борса тече записването за подаване на поръчки за първичното публично предлагане на Алтерко. Това ще е и първото IPO на родната борса за 2016 г.

Технологичната компания ще предложи 1.5 млн. броя нови обикновени акции с номинал 1 лв. Емисионната стойност на една акция ще бъде определена в диапазона от 1.10 до 2.20 лв., в зависимост от интереса към емисията. Тя ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 750 хил., или половината от предложените акции.

Средствата ще се използват основно за производството, реализацията и усъвършенстването на продуктите SHE (система за автоматизиран контрол на дома) и MyKi (смарт часовник за деца), както и за оборудването на развоен център за разработка на нови технологии и устройства от сегмента на „Интернет на нещата“, който е приоритетен за бъдещото развитие на групата на Алтерко АД.

Всички дейности, свързани с това бизнес направление, ще се разработват и развиват от Алтерко Роботикс ЕООД, което е дъщерно дружество на Алтерко АД. В зависимост от цената и броя на записаните акции, Алтерко може да набере между 825 хил. лв. и 3.3 млн. лв.

Ако бъдат записани всички акции при максимална цена, капитализацията на компанията ще е 33 млн. лв. При успех на емисията книжата на Алтерко ще започнат да се търгуват на Българска фондова борса от 28 ноември.

Ръст от 100% за девет месеца

Звучи невероятно, но е истина. Книжата на Алкомет АД са поскъпнали с 111% за първите девет месеца на годината - до 14 лв. за брой. Повишението идва на фона на по-добрите резултати от дружеството.

За първите шест месеца на 2016 г. компанията отчита печалба, след облагане с данъци, в размер на 13.59 млн. лв. спрямо 1.2 млн. лв. положителен финансов резултат за преди година. Нетните приходи от продажби към второто тримесечие на 2016 г. възлизат на 160.27 млн. лв.

Търгово предложение изтреля котировките на Биовет

Мажоритарните собственици на Биовет внесоха предложение за търгово предложение на 13.30 лв., а впоследствие на 14.40 лв. за брой. Двете бяха отхвърлени от Комисията за финансов надзор, което доведе до сериозен ръст в цената на книжата на компанията, произвеждаща продукти за ветеринарната издустрия. Ръстът от началото на 2016 г. е от близо 42 на сто.

Бившите величия – днешните най-поевтиняващи

Едни от най-скъпите публични дружества в предходните години - Булгартабак холдинг и Петрол АД, са загубили 50.65 и 36.51% от пазарната си оценка за 2016 г., до нива от 32 и 0.40 лв. за брой. Сега дружествата са оценени от инвеститорите на съответно 356 и 84 млн. лв.

Сериозен спад за 2016 г. се отчита и при Юрий Гагарин и Евроинс, където спадът е от респективно 35 и 40%.

SOFIX

Индикаторът отчете един от най-добрите си месеци в своята вече над 15-годишна история. Септемврийският ръст бе от 8.59 на сто, докато от началото на годината повишението е от 9.87 на сто.

Само 2 от 15-те компонента на SOFIX към 30 септември са на по-ниски нива от началото на годината. Това са Монбат и Трейс Груп Холд, губещи 0.34 и 4.5%. Общо 8 от компаниите в индекса са добавили по над 10%.