За първото полугодие на 2008 г. Каолин АД (

) реализира приходи от продажби в размер на 57 млн. лв., или с 12% повече спрямо същия период на предходната година, когато са били 50.9 млн. лв.

Приходите от дейността през второто тримесечие се увеличават с 56% спрямо реализираните приходи през първите три месеца на 2008 г., съобщава още от компанията.

Финансовият резултат на дружеството за полугодието е печалба в размер на 5.45 млн. лв., като само за второто тримесечие печалбата възлиза на 4.1 млн. лева, което е близо до финансовия резултат за второто тримесечие на 2007 г. (без отчитане на ефекта от извънредните по характер приходи през същия период на миналата година).

Преди година фирмата реализира печалба от 12.1 млн. лв. за шестмесечието при наличието на 2.55 млн. лв. положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти.

Отчетените резултати към полугодието подкрепят обявената в началото на тази година прогноза на мениджмънта за ръст на приходите на консолидирана база с около 20% спрямо 2007 г., коментират от Каолин.

Въпреки появилите се признаци за влошаване на пазарната конюнктура в началото на второто полугодие, мениджмънта на компанията продължава да счита изпълнимо достигането на прогнозирания консолидиран ръст на приходите на годишна база.

Негативно влияние върху очаквания обем на продажбите може да окаже свиване на консумацията на клиентите в сектора на керамиката и строителството, ако кризата в основните пазари се задълбочи.

Основният капитал на компанията е 25 млн. лв., а собственият в края на юни достига 112.96 млн. лв.

Последната сделка по позицията е на цена от 8.55 лв.