КФН издаде временна забрана на търговото за Девин

988
КФН издаде временна забрана на търговото за Девин

Комисията за финансов надзор издаде временна забрана за публикуване на търгово предложение от Адвент Уотър (Люксембург) за закупуване чрез инвестиционен посредник Елана Трейдинг, на акции на Девин от останалите акционери на дружеството. Решението е взето на днешното заседание на КФН.

Да припомним, че от Адвент Интернешънъл съобщиха в началото на февруари, че успя да закупи 7.8% от акционерния капитал на Девин в резултат на отправено търгово предложение за придобиване на приблизително 9.9% от капитала на компанията.

Адвент Интернешънъл и директорите на Девин, притежаващи заедно 90.1% от Девин, подадоха съвместно търговото предложение.

Успешното придобиване на 7.8% от акциите ще позволи на Адвент да започне процедура за изкупуване на акциите на останалите миноритарни акционери в Девин, съгласно член 157а от Закона за публичното предлагане на ценни книжа и за заличаване на дружеството от регистъра на публичните дружества.

Според ЗППЦК, мажоритарният акционер, притежаващ над 95% от капитала, има право да се възползва от т. нар. опция squeeze out, като до три месеца (в случая 8 май) от предишното търгово предлагане да отправи ново за останалите 5% от капитала.

По силата на закона акционерите са длъжни да продадат своите акции на предложителя в едномесечен срок от публикуване на предложението, без да е необходимо тяхното съгласие.

По-нататък в текста се посочва, че акциите, които не са продадени в предвидения срок, вече се смятат за собственост на мажоритарния акционер.

Търговото предложение бе подадено при цена от 3.50 лева за акция на 11 януари 2010 г. от Адвент Уотър (Люксембург), дружество, непряко притежавано от фондове, управлявани от Адвент Интернешънъл. Срокът на търговото предложение изтече на 8 февруари 2010 г.

Също така съгласно разпоредбите на ЗППЦК, акционерите, които до момента не са приели търговотo предложение, ще могат да отправят допълнително искане за изкупуване на акциите им при цена от 3.50 лв. за акция до 8 май 2010 г.

Акциите на Девин не са търгувани на БФБ от 19 март. Тогава се прехвърлиха 203 лота, като цената се понижи с 4.83%, до 3.331 лв. за лот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg