Членовете на Комисията за финансов надзор одобриха на провелото се вчера заседание проект на Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, информираха от надзора.

С новия проектозакон се транспонират европейски директиви 2009/65/ЕС, 2010/42/ЕС, 2010/43/ЕС. Уреждат се нови изисквания към дейността на колективните инвестиционни схеми (КИС), тяхната инвестиционна политика и дейността на управляващите дружества.

Въвеждат се следните основни изисквания:

Посредством паспорта на управляващото дружество ще бъде възможно учредяването на КИС в други държави - членки на ЕС.

Чрез новосъздадените главни захранващи структури (Master-Feeder-Funds) ще бъде възможно обединяването на активите и съблюдаването в по-голяма степен на потребностите на местните инвеститори при структуриране на продукта. При тези структури "захранващото" КИС инвестира минимум 85% от своите активи в друго КИС, което има ролята на "главно" КИС. Предвидени са гаранции за избягване на непрозрачни каскадни структури, като главното КИС не може нито самото то да бъде захранващо КИС, нито да инвестира в захранващо КИС.

Могат да бъдат осъществявани трансгранични сливания на КИС, като са създадени нови правила относно сливанията, които най-общо са свързани със следното:

независимо от правната им форма всички КИС и съответните им инвестиционни подразделения имат право да осъществят сливане;

принцип за предварително разрешение на сливането;

кратък срок за даване на това разрешение - в рамките на 20 работни дни;

задължение да се изготви план за сливане с минимален набор от задължителни реквизити и при спазване на едни и същи условия за всички КИС, участващи в сливането;

право на притежателите на дялови единици (на сливащото или сливащите се КИС, съответно и на поемащото КИС) да изискват техните дялови единици или акции да бъдат изкупувани обратно без такса преди сливането и от момента, в който КИС ги уведомят за предложеното сливане.

Хармонизираният в целия ЕС документ с ключова информация за инвеститорите е насочен към дребните инвеститори и заменя опростения проспект. Новият документ предоставя по - голяма яснота и прозрачност и цели да се постигне по-голяма информираност на инвеститорите и техния по-лесен достъп до публична информация, съобщават от надзора.

За опростяване и подобряване на правилата за уведомяване се предвижда:

КИС, което иска да търгува своите дялови единици в друга държава-членка, изпраща уведомително писмо и други документи на компетентните органи в своята държава-членка по произход;

приемащата държава-членка не може да оспори изключителното право на надзор на държавата-членка по произход на КИС, управлявани съгласно Директива 2009/65/ЕС и др.

електронно предоставяне на информация между компетентните органи относно КИС и техните договорености за търгуване.

Други съществени изменения са: възможността КФН да назначи квестор по одобрен от нея списък, чиято цел е да бъде унифициран за цялата КФН; предлага се размера на налаганите административни санкции да бъде завишен, което е свързано с изискването на директивата предвидените мерки и санкции да са ефективни, пропорционални и да осигуряват превенция, включително и с разширяване на възможността за пресгранично осъществяване на дейност на КИС и управляващо дружество.

В структурата на закона са предвидени две основни части - едната е свързана с дейността на КИС по Директива 2009/65/ЕС, а другата - урежда дейността на други предприятия за колективно инвестиране, като в проектозакона е уредена дейността на инвестиционните дружества от затворен тип. Предвижда се в последствие да бъде уредена и дейността на други non- UCITS, като се отчете и факта, че през 2012 г. се предвижда Европейската комисия да приеме и директива относно лицата, управляващи фондове за алтернативни инвестиции.

Проектът предстои да бъде представен в Министерство на финансите за междуведомствено съгласуване.