КФН потвърди проспекта на Зърнени Храни България

1419
КФН потвърди проспекта на Зърнени Храни България

Комисията за финансов надзор потвърди проспект за публично предлагане на емисия акции от „Зърнени Храни България” АД в размер на до 42.696 млн. акции и за допускане до борсова търговия на 170.786 млн. акции с номинална стойност от 1 лв. всяка, представляващи съдебно регистрирания капитал на дружеството.

Основната сфера на дейност на „Зърнени Храни България” АД е свързана с пазара на зърно и маслодайни култури, както и производството на растителни масла. Емитентът притежава зърнобази, съоръжения за маслодобив, рафинерия и е в процес на изграждане на инсталация за биодизел.

Основен акционер на дружеството е „Химимпорт” АД с 53.96% от капитала, а заедно с акциите, притежавани от свързани лица (включително ПОАД „ЦКБ Сила” АД, ПОАД „Съгласие”, ЦКБ) – пряко и непряко притежава около 66% от капитала на „Зърнени Храни България” АД.

„Зърнени Храни България” АД е с двустепенна система на управление. Членове на Надзорния съвет са „Химимпорт” АД, „ЦКБ Груп асет мениджмънт” АД, „Финанс консултинг” АД. В управителния съвет влизат Любомир Чакъров, Райна Кузмова, Георги Костов, Чавдар Трифонов, Христо Чираков. Изпълнителни директори на дружеството са Георги Костов и Чавдар Трифонов.

Методът на публичното предлагане ще е букбилдинг, като началната дата за подаване на поръчки е 10 декември, а крайната 14-и същия месец.

Посредник по предлагането е Централна кооперативна банка, като ценовият диапазон на публичното предлагане ще бъде обявен на 5 декември (сряда).

На 15 декември от ЦКБ ще оповестят постигнатата цена, а емисията ще бъде регистрирана за търговия вероятно на 17 декември. Последният ден за плащане се очаква да бъде на или около 19 декември.

Налице са и локъп споразумения за период от 180 дни след датата на разпределение и 30 дни стабилизационен период.

Продажбите за настоящата 2007 г. се очакват да възлязат на 124.5 млн. лв., а нетната печалба на 12.97 млн. лв. За 2008 г. прогнозата е за ръст но постъпленията до 285.7 млн. лв., а на положителния финансов резултат до 21.75 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg