Комисията за финансов надзор потвърди проспект за публично предлагане на емисия акции от „Зърнени Храни България” АД в размер на до 42.696 млн. акции и за допускане до борсова търговия на 170.786 млн. акции с номинална стойност от 1 лв. всяка, представляващи съдебно регистрирания капитал на дружеството.

Основната сфера на дейност на „Зърнени Храни България” АД е свързана с пазара на зърно и маслодайни култури, както и производството на растителни масла. Емитентът притежава зърнобази, съоръжения за маслодобив, рафинерия и е в процес на изграждане на инсталация за биодизел.

Основен акционер на дружеството е „Химимпорт” АД с 53.96% от капитала, а заедно с акциите, притежавани от свързани лица (включително ПОАД „ЦКБ Сила” АД, ПОАД „Съгласие”, ЦКБ) – пряко и непряко притежава около 66% от капитала на „Зърнени Храни България” АД.

„Зърнени Храни България” АД е с двустепенна система на управление. Членове на Надзорния съвет са „Химимпорт” АД, „ЦКБ Груп асет мениджмънт” АД, „Финанс консултинг” АД. В управителния съвет влизат Любомир Чакъров, Райна Кузмова, Георги Костов, Чавдар Трифонов, Христо Чираков. Изпълнителни директори на дружеството са Георги Костов и Чавдар Трифонов.

Методът на публичното предлагане ще е букбилдинг, като началната дата за подаване на поръчки е 10 декември, а крайната 14-и същия месец.

Посредник по предлагането е Централна кооперативна банка, като ценовият диапазон на публичното предлагане ще бъде обявен на 5 декември (сряда).

На 15 декември от ЦКБ ще оповестят постигнатата цена, а емисията ще бъде регистрирана за търговия вероятно на 17 декември. Последният ден за плащане се очаква да бъде на или около 19 декември.

Налице са и локъп споразумения за период от 180 дни след датата на разпределение и 30 дни стабилизационен период.

Продажбите за настоящата 2007 г. се очакват да възлязат на 124.5 млн. лв., а нетната печалба на 12.97 млн. лв. За 2008 г. прогнозата е за ръст но постъпленията до 285.7 млн. лв., а на положителния финансов резултат до 21.75 млн. лв.