По повод 10-ата годишнина като публична компания на Българска фондова борса, общото събрание на акционерите на Химимпорт взе решение за разпределението на дивидент за първи път в историята по емисията обикновени книжа.

Гласуваното решение вчера идва само няколко часа след обявеното намерение на друга от ликвидните компании на БФБ-София – Биовет, чийто мажоритарен собственик е Хювефарма АД, да отправи търгово предложение към останалите акционери на дружеството.

Това по всяка вероятност ще доведе до делистване на поредна компания от борсата ни, което ще намали пазарната оценка на всичките листвани дружества с още около 90 млн. лв.

Борсовата история несъмнено е важен фактор при вземането на инвестиционно решение. По-дългото присъствие на дадена компания на капиталовия пазар носи съответните изводи за инвеститорите – дивидентна история, корпоративно управление, срещи с инвеститорите, коректност на подаваните данни, отчети на английски език за чуждестранните инвеститори и др.

Справка на Profit.bg сочи, че общо 18 от 40-те компании, включени в изчислението на BGBX40, са листнати на борсата ни преди 2000 г.

Най-рано, през декември 1997 г., започва търговията с книжата на Булгартабак Холдинг и М+С Хидравлик, а месец по-късно и със Софарма.

Също през 1998 г. са регистрирани за търговия и емисиите акции на още 12 публични компании, като само през май на същата година започва търговията с Петрол, Биовет, Юрий Гагарин, Хидравлични елементи и системи, Неохим, Свилоза и Спарки Елтос.

През останалите месеци на 1998 г. са листвани също така ЕМКА и четири от големите холдингови структури на БФБ-София – Синергон, Доверие, Индустриален холдинг България и Албена Инвест Холдинг, която пък е в процес на вливане в Албена АД

През 1999 г. са листнати само три компании от индекса – Стара планина Холд, Централна кооперативна банка и Холдинг Варна.

Последният бум от компании, листнати на родния капиталов пазар, бе през 2007 г. Тогава от индекса са регистрирани за търговия Монбат, Еврохолд България, Първа инвестиционна банка, Трейс Груп Холд и Зърнени храни България.

Също 5 на брой са и новите компании в индекса, или по-точно листнатите в последните 5 години. Това са Българска фондова борса, ЧЕЗ Разпределение България, Спиди, Чайкафарма висококачествени лекарства и Сирма груп Холдинг.

Слабият интерес в последните години към Българска фондова борса, както и отписването на редица компании, доведе до понижение на капитализацията на публичните дружества до едва 6.6 млрд. лв. Двадесетте най-големи компании пък имат оценка на около 4 млрд. лв., изчисли преди време Profit.bg

Едно е ясно – капиталовият ни пазар има нужда от свежа кръв – нови компании, а също и от нов собственик, какъвто не успява да привлече в последните години.