„Противоречивите сигнали, които идват от Брюксел и София, се отразява отрицателно върху външните инвеститори и те ще се изтеглят от капиталовия ни пазар, докато България не намери общ език с Брюксел", каза в интервю за Profit.TV Камен Колчев, председател на СД на Елана Финансов Холдинг.

Според него едва ли нещо може да допринесе за ново драстично понижение на цените, защото и сега виждаме как при спад по една или друга позиция, тя бива подпряна. „През последните три месеца пазарът се намира в рамките на някакви дъна. Това, което може да повлияе негативно на негативния тренд, е удължаването му като тенденция,“ смята Камен Колчев.

За това могат да допринесат външноикономически фактори, както и вътрешни за страната процеси. Според него и двата фактора имат непряко отношение върху състоянието на пазара.

„За щастие, капиталовият ни пазар е не толкова пряко зависим от външноикономическите фактори, макар да имаха сериозно отражение върху него“, коментира той. „Що се отнася до вътрешнополитическите, те, за съжаление, започнаха да играят роля и не толкова директно, колкото чрез отношението на външните инвеститори към капиталовия ни пазар.“

Според него веднъж станахме свидетели на оттеглянето на чужди инвеститори поради разразилата се криза на Запад и сега втори път наблюдаваме процеса. „И това не е заради някаква политическа или икономическа нестабилност в страната, а поради различния език, с който разговарят Брюксел и София“, смята Камен Колчев.

Спадът на оборота на борсата не може да се обвърже изцяло с въвеждането на XETRA, каза още той. В краткосрочен план това може да повлияе, но едва ли може да има отражение в един по-дългосрочен план. Той посочи, че спадът на обемите се дължи първо на спад на цените и глобалната криза, а оттам и на местния пазар. На второ място Камен Колчев посочи отпускарския сезон и едва на трето място той постави въвеждането на Xetra.

"Листването на Елана Финансов Холдинг на Българска фондова борса предстои и сме готови с подготовката му, като всичко зависи от състоянието на пазара", коментира Колчев.