Дивидентите, изплатени в цял свят между април и юни, са донесли 372 млрд. евро на акционерите, показва изследване, публикувано в понеделник от компанията Henderson Global Investors и цитирано от френския в. Le Monde.

Това е увеличение с 8.5 млрд. евро спрямо второто тримесечие на 2015 г. Повишението е по-малко, отколкото през първото тримесечие заради скромните резултати в САЩ, уточнява Henderson. Американският принос към общата сума е намалял и е най-слабият от 2013 г. насам. „Обяснението е в солидните позиции на долара“, пише Henderson Global Investors.

През първото тримесечие на 2016 г. изплатените дивиденти в света от компаниите, представени на борсите, нараснаха с 2.2%, достигайки 218.4 млрд. долара (196 млрд. евро), показва изследване, публикувано на 23 май от Henderson GI. Компанията отбелязва, че Япония, Северна Америка и Европа са начело в класацията за най-много изплатени дивиденти.

Макар че в Европа растежът на дивидентите е останал доста по-нисък, отколкото в останалия свят през първите шест месеца на годината, регистрираното подобрение през 2015 г. трябва да продължи и тази година, смята Henderson GI. През първото тримесечие дивидентите, изплатени на Стария континент, са нараснали с 10.8%. Henderson GI прогнозира, че през цялата 2016 г. дивидентите ще нараснат с 3.9%, достигайки 1.18 трилиона долара.

За целите на изследването си Henderson анализира всяка година изплатените дивиденти от 1200-те най-големи компании от гледна точка на борсова капитализация към 31 декември на изминалата година.