Комисията прие промени в Наредбата за маржин търговията и късите продажби

549
Днес от Комисията за финансов надзор приеха на първо четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на ценни книжа. Предлаганите промени в наредбата имат за цел създаване на конкурентни възможности на инвестиционните посредници на пазара на финансови услуги.

В наредбата са направени промени на критериите, на които трябва да отговарят ценните книжа, с които се извършват маржин покупки и къси продажби. Дадена е възможност за извършване на маржин покупки и къси продажби на ценни книжа на регулирани пазари на държави членки.

Въвежда се изискване за проучване на финансовото състояние на клиента преди предоставяне на заем за извършване на маржин покупки, както и технологични промени при откриването и воденето на сметките на клиенти за маржин покупки и за къси продажби и при прекратяването на договорите за маржин покупки и за къси продажби.

Нов момент е създаването на система за заемане на ценни книжа, администрирана от Централен депозитар. Проектът на наредбата ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване със заинтересованите страни, съобщават от надзорния орган.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg