Към 18 януари всички емитенти, регистрирани на официален пазар на Българска фондова борса, са подали декларации за спазване на разпоредбите на Националния кодекс на корпоративно управление, съобщават от капиталовата институция.

Прилагането на разпоредбите на националния кодекс повишава доверието на инвеститорите и акционерите в компаниите, търгувани на борсата, и спомага за утвърждаване на имиджа им в бизнес пространството, допълват от БФБ.

Компаниите, които са декларирали желанието да се съобразяват с кодекса са:Албена Инвест Холдинг, Българска роза-Севтополис, Доверие Обединен Холдинг, Еуротерра България, Инвестор.БГ, Индустриален Холдинг България, Катекс, КРЗ Одесос, Монбат, ОЦК,
Оргахим, Параходство БРП, Петрол, Проучване и добив на нефт и газ, Свилоза, Синергон Холдинг, Софарма, Спарки Елтос, Стара планина Холд, ЦКБ, ФИА България и
Холдинг Варна A.

В началото на октомври бе официалното представяне на Националния кодекс на корпоративно управление, който замести временния такъв - в сила от миналия януари.

Подобно и на временния кодекс и националният е със задължителен характер за публичните компании от официалния пазар на акции на БФБ и препоръчителен за останалите дружества, не само от публичния сектор.

На официалното представяне на документа през миналата година Кристиан Щренгер, член на Групата съветници към Глобалния форум за корпоративно управление и Жан Пиеро Синя, съветник към ЕБВР, заявиха, че изготвянето на Националния кодекс е едва първата стъпка към дългия процес към подобряване качеството на корпоративното управление. Тепърва предстои имплементирането му в дружествата и припознаването му от ръководните кадри на публичните компании, за които ще са необходими познания по материята.

Според Кристиан Щренгер кодексът трябва да е отворен към промени, които да отговарят на практическите нужди.

Освен етична страна, принципите на доброто корпоративно управление имат и чисто практични измерения. За един инвеститор при избора на компанията от значение е и самият корпоративен мениджмънт и корпоративните практики, смята Жан Пиеро Синя.

Съдържанието на документа развива законовите разпоредби по отношение на корпоративното ръководство, одита и вътрешния контрол, защитата правата на акционерите, разкриването на информация и заинтересованите лица.