Apple обяви първи спад в продажбите си на годишна база от 2001 г. насам. Технологичната компания съобщи вчера, че годишните продажби са се понижили до 216 млрд. долара за фискалната година, завършваща на 30 септември, спрямо 234 млрд. долара за 2015 г.

Спадът е тясно обвързан с понижаващите се продажби на iPhone, който остава най-големият източник на приходи за компанията.

Apple продаде 45.5 млн. смартфона iPhone в последното тримесечие срещу 48 млн. броя за преди година. С това компанията отчита трето поредно тримесечие, в което продажбите на iPhone, както и съвкупните приходи, отчитат спад спрямо същия период на година по-рано.

Продажбите на Apple в Китай през последната година се понижиха с 30%, след като компанията среща сериозна конкуренция от местните производители като Xiaomi и Huawei.

Това обаче може да се промени в идните месеци. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук сподели, че е доста оптимистично настроен за пазара в Китай. Кук заяви също така, че търсенето на новите модели iPhone, особено iPhone 7 Plus, е по-високо от очакванията на компанията.

Apple очаква за настоящото тримесечие продажби в диапазона от 76 до 78 млрд. долара спрямо 74.8 млрд. долара за последните три месеца на 2015 г.

Типичното за компанията е, че именно това тримесечие е най-силното, главно заради коледните и новогодишните празници.

Резултатите на компанията явно не впечатлиха инвеститорите, след като книжата на Apple се понижиха с 2.79% в извънборсовата търговия.