Кремиковци АД не трупа загуби, тъй като работи на ишлеме и договорът за ишлеме се изпълнява, съобщиха от "Ворскла Стийл България".

За август компанията е доставила приблизително 67 000 т желязо, съдържащи суровини и 29 000 т коксуващи въглища. Изплатила е такса за ишлеме на Кремиковци АД в размер на над 21 млн. лв., както и е платила авансово над 10 млн. лв., срещу което е получила само 10 000 т горещо-валцувани рулони (ГВР), вместо дължимите по договор 45 000 т ГВР, пише в съобщението.

За септември "Ворскла Стийл България" е доставила желязо, съдържащи суровини в размер на над 90 000 т и коксуващи въглища около 60 000 т, срещу което е получа около 61 000 т готова продукция, отговарящи на подписания договор.

Извън рамките на подписания договор са платени: просрочените заплати за юни и юли, възлизащи на 23 млн. лв., в това число и на всички дъщерни фирми на Кремиковци АД, както и надбавки за храна за януари.

"Ворскла Стийл България" изпълнява своята екологична програма за получаване на комплексно разрешително, като вече са изпълнени основни мероприятия в коксо-химическо производство,ТЕЦ, депозиране на отпадъци, за което са привлечени водещи в областта консултанти.

Компанията е вложила пари в инвестиции и в ремонт, както в добивната, така и в прокатната част на металургичното производството и изплаща необходимите суми на митниците и държавните фирми, се допълва в съобщението.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС