„Един от белезите на страните с пазарна икономика е добре развитият капиталов пазар. България повече от 17 години възражда своя капиталов пазар, който работи сравнително успешно, дори и в условията на глобалната финансова криза през последните 1-2 години.
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява силната си загриженост и тревога от случая с Арома АД от изминалата седмица. Свидетели сме на разрушаване на стабилността и доверието в българския капиталов пазар в резултат на съдебно решение в нарушение на законодателството", това се казва в декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, с изпълнителен директор Евгений Иванов, по повод случая с Арома АД.

Вътре се казва, че издадената от СГС обезпечителна заповед за забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома АД и запорното съобщение от частен съдебен изпълнител, сведено за изпълнение до Централния депозитар, спряха търговията с акции на дружеството като обезпечение срещу бъдещ съдебен иск.

Буди недоумение защо за частен съдебен спор, проточил се повече от 8-9 години, последствия да носят повече от 800 добросъвестни миноритарни акционери от България и Европа, придобили акциите си по най-прозрачен начин чрез фондовата борса. На практика те губят правото си да търгуват с притежаваните от тях акции, да получават дивидент и ликвидационен дял, да гласуват в общото събрание, а всичко това означава грубо посегателство върху частната собственост.

„Каквито и да било искове би следвало да се предявяват срещу юридическото лица Арома и е неправомерно съдът да налага запор върху цялата емисия акции, като отнема правата на миноритарните акционери, които държат около 15% от капитала на дружеството, без да имат престъпно или противозаконно действие. Случаят напомня за най-мрачните години от недалечната ни история – на практика това е „експроприация на частна собственост” в условията на 21 век,“ считат от КРИБ.

Още по-тревожно е, че подобна практика беше приложена и към мултинационалната компания Астра Зенека и към новия собственик на ДЗИ, смятат от конфедерацията.

Какви са последиците от подобна практика според КРИБ?

Това са липсата на адекватна реакция и законова защита на правата на акционерите, създава се впечатление за правен хаос и несигурност на българския капиталов пазар, подава се нов тревожен сигнал към чуждестранните инвеститори, че в България всичко е възможно, особено в светлината на последния унищожителен доклад на ЕК, пораждат се съмнения за недобросъвестност или некомпетентност в действията на съдебната власт, която играе важна роля за поддържането на добра бизнес среда в страната.

„Очевидно е, че схемата с обезпечителните мерки срещу бъдещи искове представя по най-ярък начин пропуски в законодателството, които позволяват да се стига до този правен абсурд. Това се отчита от всички институции, имащи отношение към капиталовия пазар – БФБ, Централния депозитар, Комисията за финансов надзор, които очакват становище от Висшия съдебен съвет, прокуратурата и министерството на правосъдието по казуса,“ се казва още в декларацията.

„Като организация, представляваща българския бизнес, КРИБ винаги е схващала съдебната власт като важен партньор в поддържането на добра бизнес среда в България. Затова очакваме бързата и компетентна реакция на съдебната власт по казуса „Арома”, който се превръща в тест за това случва ли се реформата в нашата съдебна система и поставя отново на дневен ред реалната вече възможност на страната ни да бъде наложена предпазна клауза в областта „правосъдие,” завършва документа.

Сн.: Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ (сн. КРИБ)