Акционерите на КРЗ Одесос ще вземат решение за овластяване на Съвета на директорите и Изпълнителния директор за водене на преговори и сключване на сделка относно закупуване на плаващ док, съобщи Българска фондова борса.

Общото събрание на акционерите е насрочено за 3 август, а цената на инвестицията – 22.5 млн. долара.

Производител и продавач е Херсонски държавен завод „Паллада” – гр. Херсон (Украйна). Срокът за построяването на дока е 20 месеца, а използваемостта му – 50 години.

КРЗ Одесос ще финансира 60% от сделката със собствени средства и 40% с кредит. В цената е включена стойността на плаващия док след построяването му, транспортирането му от Херсон до Варна и инсталирането му в акваторията на завода.

За първото тримесечие на 2007 г. КРЗ Одесос обяви нетна неконсолидирана печалба в размер на 3.743 млн. лв., спрямо отрицателен финансов резултат от 372 хил. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Вчера бе последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които приобретателят има право на дивидент. Общо за дивиденти бяха разпределени 7.333 млн. лв., или по 12.50 лв./акция за изминалата 2006 г.

По време на предходната сесия акциите на компанията се търгуваха на нива от 221.00/223.98 лв. за брой.