Новият собственик на Булгартабак холдинг ще е ясен 110-120 дни след 10 май, предаде репортер на Profit.bg от пресконференцията на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) във връзка със старта на приватизационната процедура за продажбата на тютюневия холдинг.

На конкурс на един етап ще се предложат 5.88 млн. акции, или близо 80% от дружеството. Конкурсната документация (без информационния меморандум) ще може да се закупи в срок от 30 дни, считано от 10 май, а самият информационен меморандум ще струва 20 хиляди лв.

Достъп до приватизационната сделка за Булгартабак холдинг ще имат както стратегически инвеститори, така и финансови инвеститори. Основната цел при продажбата на държавния дял в тютюневия холдинг ще бъде запазване и развитието на дейността на компанията.

Сред основните критерии за стратегически инвеститор са приходите му от продажба на обработен тютюн и тютюневи изделия за всяка от последните 3 финансови години да възлизат на поне 1 млрд. евро. Той ще трябва и да разполага с капацитет за промишлена обработка на най-малко 12 000 тона тютюн годишно и производство на не по-малко от 35 млрд. къса цигари годишно.

Инвеститорът ще трябва да е обработил също така не по-малко от 10 000 тона тютюн и произвел поне 20 млрд. къса цигари според последния си отчет.

На посочените критерии отговарят компании като Philip Morris, Japan Tobacco Int. и Korea Tobacco & Ginseng.

Условията към финансовите инвеститори предвиждат управлението на финансови и/или да притежава дялови участия в други дружества на стойност не по-малко от 1 млрд. евро както за всяка от последните три финансови години, така и към датата на подаване на документите за доказване на съответствие с предварителните изисквания. Същите ще трябва да имат и собствен капитал не по-малък от 30 млн. евро.

Офертите на кандидатите ще се оценяват според предложената покупна цена (35 точки), следвана от предложението за изкупуване на минимално количество български тютюн за задължителен срок от 5 години (25 точки), последвани от предложенията за срок (15 точки) и количества (15 точки) за изкупуване на български тютюн, над задължителните 5 години. Сред критериите за оценка е и предложението за минимален размер авансово плащане за изкупуване на български тютюн (5 точки) и предлаганите инвестициите за две години. Последните ще са в страни от офертната цена за придобиването на държавното участие в холдинга.

В приватизационния договор ще има и заложени задължителни социални изисквания, които няма да могат да се предоговарят.

За участие в конкурса се изисква депозит от 10 млн. евро, като няма да бъдат допускани офшорки, дружества в ликвидация, несъстоятелност, както и лица с публични задължения към държавата и просрочия към дружества.

На пресконференцията бе обявено, че вече е определена минимална справедлива цена, под която сделка няма да има. Тя обаче не бе съобщена, за да не повлияят на потенциалните купувачи.

Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК, обяви, че има политическа воля за осъществяването на продажбата на държавния холдинг. Самият той подчерта, че почти всички парламентарно представени групи в 41-во НС са гласували в подкрепа на избраните критерии, като само от Коалиция за България са се въздържали.

Днес още няма сделки с акциите на Булгартабак холдинг на борсата. Според цената в петък пазарът оценява компанията на 224.7 млн. лева.