Комисията за защита на конкуренцията е разрешила придобиване на пряк контрол върху Бат Холдинг АД-София и непряк контрол върху Старт ООД-Добрич, от страна на Монбат АД-София, като от комисията са постановили предварително изпълнение на решението.

Бат Холдинг АД е мажоритарен собственик на Старт ООД – производител на стартерни акумулаторни батерии и части за тях.

Преди планираната сделка, Монбат АД притежава господстващо положение на пазара на акумулаторни батерии в България. В резултат на концентрацията, пазарният дял на дружеството ще достигне приблизително 50%.

Компанията реализира основната част от продукцията си извън българския пазар и предвижда да разшири производствения си капацитет, чрез придобиването на Старт ООД.

Анализът на КЗК е установил, че през последните години Старт ООД изпитва сериозни затруднения при финансирането на иновационни програми и технологично развитие. Това значително намалява възможността за запазване на конкурентноспособността на фирмата, спрямо големите производители, както на вътрешния така и на външния пазар.

Според КЗК предстоящото придобиване ще осигури на дружеството необходимите инвестиции в съоръжения, персонал и обучение и ще допринесе за модернизиране на производството му.

Монбат АД обяви нетна печалба за 2006 г. в размер на 7,603 млн. лв. (0,39 лв. на акция), спрямо положителен финансов резултат от 3,441 млн. лв. за 2005 г. (0,18 лв. на акция). Нетните приходи от продажби на дружеството за периода бележат ръст от 64,27% и възлизат на 78,59 млн. лв., срещу 47,841 млн. лв. за година по-рано.

От компанията обявиха инвестиционна програма през следващите две години на стойност 21,75 млн. евро. Посредством нея, Монбат АД ще увеличи дела на суровините от собственото производство от 40% през 2007 г., 72% през 2008 г., до 91% през 2009 г.

Днес акциите на дружеството поевтиняха с 2.9% до средна цена от 9.39 лв. при изтъргувани 42 783 лота.