КЗК разреши придобиването на 70% от ЗПАД ДЗИ

583

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на 70% от капитала на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество „ДЗИ” от страна на „КВС Иншуърънс” Н.В., Белгия.

Към този момент, участниците в концентрацията не са развивали дейност на едни и същи пазари. КВС Иншуърънс разполага със значителен опит и дългосрочни инвеститорски намерения в областта на застраховането.

КЗК установи, че ДЗИ е лидер на пазара на общо застраховане, но делът на дружеството е под установения праг за господстващо положение.

Що се отнася до животозастраховането, анализът сочи, че ДЗИ не притежава еднолично, както и съвместно господство. Нещо повече, голям процент от конкурентите на дружеството също са част от международни групи със сериозни финансови възможности..

Комисията за защита на конкуренцията счита, че планираната сделка не би могла да повлияе негативно на разглеждания пазар.

На 29 януари 2007 г. бе сключен договора за продажба на 70% от капитала на ЗПАД ДЗИ. Цената за пакета акции от 70% е в размер на 185 млн. евро, като в допълнение
на тази цена сделката за продажба включва и допълнително плащане за 70% от
неразпределената печалба от продажбата на дела на ЗПАД ДЗИ и Галоуей ООД (100% дъщерно на ЗПАД ДЗИ и ЗПАД ДЗИ-Общо застраховане) в ДЗИ Банк АД, в размер на около 75 млн. евро.

До момента днес книжата на ЗПАД ДЗИ поевтиняха с 8.23%, до средно ниво от 145 лв., при изтъргувани 10 акции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg