КЗК разреши придобиването на Топлофикация Русе от Мечел

1014
КЗК разреши придобиването на Топлофикация Русе от Мечел

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк едноличен контрол върху „Топлофикация Русе" АД, от страна на Мечел Интернешънъл Холдингс ГмбХ, Швейцария. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

В България Групата Мечел извършва продажби на високоенергийни въглища (черни или битуминозни) директно на своите клиенти, като основен е Топлофикация Русе. Чрез местното си дъщерно дружество „Мечел Сървис България" ЕООД осъществява дейност по продажба на кръгли и плоски стоманени продукти, както и на железарски продукти.

Сделката ще окаже въздействие на три пазара - производство и продажба на едро на електрическа енергия, производство, пренос, продажба на едро и дребно на топлинна енергия и доставка на високоенергийни въглища за производство на ел. и топлинна енергия.

На пазара на ел. енергия участниците в концентрацията не са конкуренти, като Топлофикация Русе има пазарен дял под 5%. Топлофикационното дружество не притежава производствен капацитет, за да заеме лидерска позиция в бъдеще и планираната сделка няма да повлияе върху пазарния дял на Топлофикация Русе.

На пазара на топлинна енергия Топлофикация Русе притежава пазарен дял от 100% и е естествен монополист при производството, преноса и продажбата на топлинна енергия на територията на гр. Русе и Източната промишлена зона - Русе.

КЗК разгледа вертикалния ефект от концентрацията при доставката на високоенергийни въглища на Топлофикация Русе от страна на Мечел. Анализът установи, че пазарът на доставка на високоенергийни въглища е отворен. Не са установени съществени бариери за навлизане поради наличието на достатъчен брой международни търговци, които внасят високоенергийни въглища в страната. На пазарите, върху които сделката ще окаже въздействие, стойностите на пазарния дял на дружествата са значително под прага от 25 %, над който биха могли да възникнат опасения относно ограничаването на достъпа на конкурентите.

При производството и продажбата на ел. енергия на едро пазарният дял на групата Мечел е под 15 %, а на Топлофикация Русе - под 5 %, което дава основание да се направи извода, че сделката няма да окаже негативно влияние върху вертикално свързания пазар на доставка на черни въглища в страната, нито върху българския пазар на производство и продажба на едро на ел. енергия.

В заключение Комисията счита, че планираната сделка няма да попречи на ефективната конкуренция на нито един от анализираните пазари, като доставката на въглища с по-висока енергийна стойност, произвеждани от Мечел за Топлофикация Русе, ще поддържа качеството на топлозахранването и конкурентоспособността на топлофикационното дружество.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg