Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършени нарушения по чл. 32, ал. 2, във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗЗК от страна на СИС Индустрийс ООД и СИА ЕАД и наложи имуществени санкции на дружествата съответно от 129 145 лв. и 14 278 лв., съобщиха от надзорния орган.

Комисията разпореди на СИС Индустрийс ООД в едноседмичен срок от влизане в сила на настоящото решение да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.

Повод за образуваното производство са излъчвани по телевизията рекламни клипове на коктейлната напитка Савой микс дринк в периода 18 септември - 30 ноември 2009 г.

„Разследването на КЗК безспорно установи, че рекламата на нискоалкохолната напитка Savoy изцяло наподобява рекламното послание на съответната спиртна напитка - водка Savoy, като по никакъв начин не става ясно, че в един и същи период се рекламират два различни продукта", уточняват от КЗК.

Анализът на двата клипа показва идентично идейно оформление. Сюжетът, музиката и продължителността на рекламните послания на различните като алкохолно съдържание, потребителски кръг и сегмент от пазара напитки са едни и същи, като рекламата на коктейлната напитка повтаря до най-малки подробности тази на водката Савой.

По отношение на СИА ЕАД комисията счита, че дружеството е действало недобросъвестно, като е заснело въвеждащите в заблуждение клипове.

При определяне на санкцията от КЗК са взели под внимание характера и продължителността на нарушението, степента на обществена опасност и необходимостта от съизмеримост на наказанието с икономическото състояние на дружествата.

Настоящото нарушение не е първото за ответното дружество - през ноември 2009 г. КЗК санкционира СИС Индустрийс за заблуждаващата реклама на напитката Узаки Зорбас, припомнят от надзорния орган.