КЗК санкционира СИС Индустрийс и СИА

1041
КЗК санкционира СИС Индустрийс и СИА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършени нарушения по чл. 32, ал. 2, във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗЗК от страна на СИС Индустрийс ООД и СИА ЕАД и наложи имуществени санкции на дружествата съответно от 129 145 лв. и 14 278 лв., съобщиха от надзорния орган.

Комисията разпореди на СИС Индустрийс ООД в едноседмичен срок от влизане в сила на настоящото решение да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.

Повод за образуваното производство са излъчвани по телевизията рекламни клипове на коктейлната напитка Савой микс дринк в периода 18 септември - 30 ноември 2009 г.

„Разследването на КЗК безспорно установи, че рекламата на нискоалкохолната напитка Savoy изцяло наподобява рекламното послание на съответната спиртна напитка - водка Savoy, като по никакъв начин не става ясно, че в един и същи период се рекламират два различни продукта", уточняват от КЗК.

Анализът на двата клипа показва идентично идейно оформление. Сюжетът, музиката и продължителността на рекламните послания на различните като алкохолно съдържание, потребителски кръг и сегмент от пазара напитки са едни и същи, като рекламата на коктейлната напитка повтаря до най-малки подробности тази на водката Савой.

По отношение на СИА ЕАД комисията счита, че дружеството е действало недобросъвестно, като е заснело въвеждащите в заблуждение клипове.

При определяне на санкцията от КЗК са взели под внимание характера и продължителността на нарушението, степента на обществена опасност и необходимостта от съизмеримост на наказанието с икономическото състояние на дружествата.

Настоящото нарушение не е първото за ответното дружество - през ноември 2009 г. КЗК санкционира СИС Индустрийс за заблуждаващата реклама на напитката Узаки Зорбас, припомнят от надзорния орган.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg