„През 2015 г. искаме да постигнем общ обем от 100 млрд. евро на управляваните активи,, като при това 40% от тях трябва да дойдат от международните ни клиенти, заяви Матиас Бауер, главен изпълнителен директор на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт и председател на Европейската асоциация за управление на фондовете и активите.

Тази „реалистична амбициозна цел” ще бъде постигната посредством ускорена интернационализация на компанията”, допълни Бауър.

Към настоящия момент дружеството е представено в 18 европейски държави. Трите най-важни пазара, извън Австрия, са Италия (2.6 млн. евро), Германия (1.8 млрд. евро) и Централна и Източна Европа (0.8 млрд. евро).

„Продажбите в България все още прохождат (7.311 млн. евро), но потенциалът е огромен”, заяви Бауър. През следващите няколко години задачата на компаниите, предлагащи финансови услуги ще се концентрира и върху повишаването на информираността, респективно на инвестициите във фондовете.

Фондовете станаха предпочитана алтернатива за много слоеве инвеститори, които избраха капиталовите пазари пред спестовната книжка. Въпреки това, нашият бранш все още има достатъчно потенциал, както по отношение на нови пазари и целеви групи, така и по отношение на мотивацията за инвестиране, убеден е главният изпълнителен директор на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт.

Запитан кога очаква инвестициите в колективни инвестиционни схеми в България да достигнат 10-15% от БВП на страната, той отговори, че това може да се очаква след по-рано от 20 години, период, отнел в Австрия за достигането до същите стойности.