Меком АД започна да изнася своя продукция и за Турция. Компанията е подписала договори за износ с 4 турски фирми от 1 ноември 2010 г. Общата стойност на договорите е за 1.8 млн.евро до 30 декември 2010 г, се казва в официално прессъобщение на дружеството.

Тези споразумения са подписани няколко седмици, след като стана ясно, че Меком АД ще започне износ на своята продукция и за Русия. Очакваните приходи от новите сделки с турски и руски компании е за над 26 млн. евро през 2011 г.

С влизането си на турския пазар дружеството става единствената българска месопреработвателна компания, която е лицензирана да изнася продукция едновременно в Русия, Турция и всички страни-членки на ЕС, твърдят от компанията.

"Тези нови договори ще ни осигурят значително по-големи приходи през 2011 г. Те са директен резултат от нашият проект за модернизация, който ще приключи през есента на следващата година и ще увеличи капацитета ни за производство. Изключително се радваме, че успяваме да постигнем такива добри резултати и да увеличаваме бизнеса си въпреки икономическата криза", коментира собственикът на Меком АД Стефан Райчев.

Компанията в момента работи и в посока навлизане на пазарите в Близкия Изток, Йордания, Кувейт, където в момента има голямо търсене на месни продукти, се посочва още в съобщението.

Компанията е в процедура на увеличението на капитала си. Дружеството предлага на пазара 14 млн. привилегировани акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. и кумулативен дивидент от 18% годишно за 5 г.

До момента са изтъргувани над 541 хил. права, като последната сделка е на цена от 0.004 лв. за лот, което е спад в стойността от 82.61%. Ценовият диапазон на транзакциите до момента е 0.017 - 0.003 лв. за право.

От своя страна акциите на Меком АД поскъпват с почти 9%, до 0.889 лв. за лот, при обем от 400 книжа.