Меком подписа тази седмица нови договори за износ на продукция за Турция на обща стойност 3 млн. лв. месечно. Договорите са за около 1 200 тона продукция на месец, като главно ще се изнасят агнешко месо и месни продукти съобщиха за Profit.bg от компанията.

Преди близо месец месопреработвателната компания подписа споразумения за износ за Турция с четири турски фирми на обща стойност над 1.8 млн. евро. Същевременно турското правителство отпусна нова квота за внос на месо и месни продукти от България до 31 март, 2011 г.

„Тези нови договори са поредният пробив на Меком на чуждестранните пазари, след като наскоро стана ясно, че компанията ще започне износ на своята продукция и за Русия", коментират от дружеството.

Очакваните приходи от новите сделки с турски и руски компании са за над 26 млн. евро през 2011 г.

Компанията е в процес на увеличение на капитала. От Меком предлагат на пазара 14 млн. привилегировани акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. и кумулативен дивидент от 18% годишно за 5 г.

Борсовата сесия днес започна без сделки с акциите на Меком. Вчера се изтъргуваха едва 10 книжа, като имаше понижение в цената от 9.49%, до 0.706 лв. за бройка. Колкото до търговията с правата, същите продължиха да се разменят и вчера срещу 0.001 лв. за лот.